Printre motivele pentru care gradul de absorbtie al fondurilor UE este atat de redus, reprezentantul CE a mentionat procedurile licitatiilor tehnice, capacitatea redusa a beneficiarilor, dar si problemele de la nivelul autoritatilor de management.
"In cazul beneficiarilor, avansurile sunt mari, iar acestia nu se mai grabesc sa obtina mai multi bani. La nivelul autoritatilor de management exista probleme de personal si de competenta. Toate aceste dificultati impiedica firmele serioase sa faca afaceri in Romania. Primim in fiecare zi la Bruxelles plangeri de la companii despre lipsa de transparenta din Romania la licitatiile publice", a spus Nadler.
Pe de alta parte, el apreciaza ca exista un nivel nejustificat de ridicat de birocratie la nivelul autoritatilor de management si recomanda ca acestea sa simplifice mai degraba procedurile, decat sa se planga de lipsa de personal.
"Am suspendat plati pentru un proiect pentru ca documentatia impovaratoare nu asigura corectitudine si conformitate. Incarca beneficiarii, iar acestia nu mai pot face fata mintal problemelor. Procedurile ineficiente si inadecvate sufoca implementarea proiectelor in Romania", a apreciat oficialul CE.
El s-a referit in acest context si la numarul excesiv de mare al auditorilor si ale controlorilor proiectelor, care sunt necoordonati, incompetenti si inconsecventi.
"Toate acestea amplifica incertitudinea investitorilor. Autoritatile se protejeaza de incompetenta prin tot mai multe proceduri", a mai spus Nadler.
Citeste si Financiarul
Foto: Intact Images