Verificarea se face dupa ce liderii sindicali din cele doua companii au avertizat ca societatile sa na toase le vor tine in spate pe cele cu pro bleme financiare si care n-au fost restructurate. "Au fost unii care au declarat prin presa si acum vine Comisia Europeana sa ne verifice", declara tainic Adriean Videanu, ministrul Economiei, la data de 19 februarie. El facea atunci bilantul intalnirii avuta la Bucuresti cu Alexandr Medvedev, vicepresedintele Gazprom. Rugat la acea data de ziaristi sa ofere mai multe detalii, Videanu a refuzat.
Investigatia vine pe fondul renuntarii la subventiile din minerit incepand din 2011. Compania Nationala a Huilei (CNH) este cel mai mare datornic din tara, cu obligatii restante la bugetul consolidat al statului de 1 miliard de euro. Alaturi de aceasta se afla si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), care aconteaza si ea datorii la stat de 489,6 milioane de lei la 31 decembrie 2009. SNLO a mai beneficiat in 2009 si de o compensare de 200 de milioane de lei intre creantele pe care le avea de recuperat de la Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) si datoriile la buget.
DECLARATII CONTRADICTORII
Atat Videanu, cat si premierul Emil Boc sau alti oficiali ai statului s-au laudat de mai multe ori cu faptul ca subventiile nu vor mai fi acordate. "Trebuie sa gasim solutii pentru minerit, pentru ca din 2011 notiunea de subventie nu va mai exista", spunea Tudor serban la data de 18 februarie intr-o reuniune a consilierilor economici din reprezentantele economice din strainatate ale Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Compania Nationala a Huilei, care isi finalizeaza programul de subventii in acest an, nu ar mai supravietui in 2011, daca n-ar fi infiintate cele doua companii energetice nationale, spunea la 6 ianuarie si Adriean Videanu, ministrul Economiei, in fata comisiilor parlamentare pentru politica economica, reforma, privatizare, industrii si servicii, la audierile privind bugetul Ministerului Economiei.
Tot articolul, in Jurnalul National