- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cinci fermieri din judeţul Cluj au pus bazele Frăţiei Bacilor Ardeleni, o asociaţie creată cu creată cu fonduri europene, iar parteneriatul presupune colectarea laptelui de la membrii asociaţiei şi transformarea acestuia în brânzeturi artizanale ce vor fi vândute printr-o reţea de magazine din oraş, a anunţat, marţi, asociaţia.
Ideea înfiinţării asociaţiei aparţine lui Ştefan Moldovan, unul dintre fondatorii Carmangeriilor Moldovan, care şi-a dorit să frucifice potenţialul local şi să ofere micilor producători şansa de a valorifica mai eficient laptele. Asociaţia de tip lanţ scurt reuneşte în prezent cinci fermieri din judeţul Cluj: Ştefan şi Cosmin Moldovan, Martin Bologh, Colceru Dragoş Iuliu, Ion- Dorin Rus şi Viorel Delean.
“Suntem un grup de crescători de animale, de producători de lapte, care ne-am unit forţele şi ne dorim să creăm brânzeturi calitative în Transilvania. Ne unește dorința de a păstra tradițiile românești, ardelenești, de creștere a animalelor și de producere a brânzeturilor artizanale. Formăm împreună o familie de fermieri, ghidaţi de aceleași principii, valori și respect pentru muncă, animale și natură”, a declarat Ştefan Moldovan.
Reprezentanţii asociaţiei consideră că asocierea producătorilor de lapte este vitală, mai ales că, în ultimii ani, creşterea vacilor de lapte se dovedeşte o afacere greu de susţinut pentru producătorii mici. În ultimii ani, fermierii s-au plâns de preţul redus pe care aceştia îl primesc pe litrul de lapte de la marile firme colectoare. În cele mai multe cazuri preţul plătit de procesator unui fermier trece cu greu de un leu, în timp ce în magazine acesta se vinde la un preţ chiar şi de cinci ori mai mare.
”Laptele este colectat de la fermierii locali, parteneri în cadrul Frăţiei Bacilor Ardeleni, iar mai apoi este procesat în fabrica de la Mociu care aparţine Atelierului de Lapte. Aici sunt produse o gamă largă de brânzeturi din lapte proaspăt de vacă şi de oaie precum (telemea de vacă, de oaie şi mixtă, brânză de burduf, caşcaval, cremă de brânză şi rulade de brânză şi şuncă) după reţete tradiţionale care vor purta eticheta Atelierul de Lapte, Frăţia Bacilor Ardeleni garantând calitatea laptelui colectat”, se arată în comunicat.
În ultima lună, au fost procesaţi 1.500 de litri de lapte zilnic, iar în curând capacitatea de procesare va ajunge la 2.500 de litri de lapte pe zi. Produsele făcute la Mociu vor fi comercializate, pentru început, în magazinele Cosm-Fan şi Moldovan. Asociaţia de tip lanţ scurt oferă membrilor unele beneficii. Astfel, fermierii au la dispoziţie o fabrică modernă în care laptele poate fi procesat, vânzarea produselor se face direct către consumatorul final fără intermediari, membrii au oportunitatea de a crea noi produse, de a îmbunătăţi calitatea acestora, de a atrage noi tipuri de consumatori, de a depăşi vânzările din zonele rurale şi de a pătrunde pe pieţele urbane din Cluj.
”În România, piaţa brânzeturilor este în continua dezvoltare, iar potrivit statisticilor, brânzeturile reprezintă jumătate din valoarea totală a pieței lactatelor. Consumul de brânzeturi în România depăşeşte 100.000 de tone anual, conform ultimelor date. Studiile arată că jumătate dintre români consumă brânzeturi de 1-3 ori pe săptămână, iar 4 din 10 includ acest aliment în meniul zilnic”, se arată în comunicat.
Sursa : news.ro
BNR Curs valutar 24 septembrie 2019. Cât scad azi euro și dolarul... Consiliul Concurenţei: Autorităţile administraţiei publice locale nu au o abordare unitară privind înfiinţarea şi admini...