Vorbind la o conferinţă de presă după discuţii maraton care s-au prelungit până noaptea târziu, Merkel a spus că pachetul se va ridica la 130 de miliarde de euro (146 miliarde de dolari) şi va include o taxă pe valoarea adăugată mai mică (TVA) pentru a stimula consumul.
”Dimensiunea pachetului se va ridica la 130 de miliarde de euro pentru anii 2020/2021, din care 120 de miliarde vor fi cheltuiţi de guvernul federal. Deci avem un pachet de stimulente economice, un pachet pentru viitor”, a declarat Merkel.
Programul de stimulare urmează unui pachet de salvare de 750 de miliarde de euro, convenit în martie, care cuprindea un buget suplimentar finanţat prin datorii, de 156 miliarde de euro.
Măsurile Germaniei, care împreună cu suplimentarea lichidităţilor şi garanţii de împrumut sunt echivalente cu peste 30% din producţia sa economică, depăşind substanţial oricare alte programe naţionale de urgenţă lansate de ţări din zona euro.
Merkel a declarat că TVA va fi redusă de la 19% la 16% pentru o perioadă de şase luni, începând cu 1 iulie. O rată mai scăzută de TVA pentru sectorul ospitalităţii, de 7%, va fi redusă cu două puncte în aceeaşi perioadă. Costul total al măsurilor legate de TVA se ridică la 20 de miliarde de euro.
Ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, a declarat că pachetul va fi finanţat parţial prin noi împrumuturi. El aadăugat că nu au fost încă accesate împrumuturi de aproximativ 60 de miliarde de euro dintr-un total de împrumuturi de 156 de miliarde de euro aprobate în martie.
Germania îşi poate permiteo suplimentare generoasă a cheltuielilor, având în vedere că înaintea pandemiei avea un buget echilibrat din 2014 şi un raport între datorie publică şi PIB de 60%, cu mult sub nivelul existent în alte state din zona euro, precum Italia, Spania şi Franţa.
"Putem face acest lucru pentru că am economisit bine în ultimii ani. Vrem să ieşim puternici din această criză”, a spus Scholz.
Pachetul include, de asemenea, cel puţin 10 miliarde de euro pe an pentru a ajuta municipalităţile care înregistrează încasări fiscale mai mici cu investiţii publice pentru infrastructură şi locuinţe.
Amploarea măsurilor de stimulare din Germania a provoct îngrijorarea oficialilor din ţările mai slabe din punct de vedere economic, că discrepanţa dintre măsurile de ajutor ar putea adânci dezechilibrele din blocul comunitar şi denatura piaţa unică a Uniunii Europene.
Măsurile includ, de asemenea, o subvenţie de 300 de euro pentru fiecare copil pentru a ajuta familiile, precum şi o dublare a stimulentelor pentru promovarea vânzării de maşini electrice.
Germania a rezistat mai bine la criza coronavirusului decât mulţi dintre vecinii săi europeni. Testarea pe scară largă, un sistem solid de asistenţă medicală şi măsurile restrictive au ajutat-o să menţină rata deceselor la un nivel relativ scăzut. Impactul economic al crizei a fost, de asemenea, atenuat de o decizie de a menţine fabricile şi şantierele deschise, precum şi asistenţa financiară generoasă pentru întreprinderi şi freelanceri.
Se preconizează că economia va scădea cu 6,3% în acest an, contracţie care ar fi cea mai gravă recesiune de la Al Doilea Război Mondial.
Într-o concesiune făcută SPD, conservatorii cancelarului Merkel au renunţat la acordarea de stimulente în numerar pentru a promova vânzarea de autovehicule cu motoare convenţionale. SPD pare să fi renunţat parţial la un pachet de 57 de miliarde de euro pentru a ajuta municipalităţile, în special pe cele cu datorii mari.
Sursa : news.ro
INS: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în apri... Leul a crescut joi la 4,8387 unităţi pentru un euro...