Antena Căutare

Comisia Europeana ne-a cerut sa liberalizam preturile la curent si gaze

Romania este la un pas de procedura de infringement, dupa ce Comisia Europeana (CE) a solicitat oficial tarii noastre eliminarea preturilor reglementate la energie electrica si gaze naturale, cerand ca acestea sa fie determinate de piata.

"Legislatia UE referitoare la piata interna a energiei prevede ca preturile sunt stabilite in principal de cerere si oferta. Stabilirea preturilor pentru consumatorii finali prin interventia statului ridica obstacole in calea noilor intrati pe piata si, prin urmare, priveaza consumatorii si companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu", potrivit unui comunicat transmis de CE.

Romania are doua luni pentru a realiza obligatiile care ii revin, in caz contrar Executivul comunitar va deferi tara noastra la Curtea de Justitie.

"Romaniei i se trimit doua avize motivate, unul pentru energie electrica si unul pentru gaz. In ceea ce priveste energia electrica, legea romana a energiei electrice a instituit o piata reglementata a energiei electrice. Preturile reglementate pentru consumatorii finali sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici si intreprinderilor mici si mijlocii care nu si-au exercitat inca dreptul de a schimba furnizorul. La gaz, preturile reglementate pentru consumatorii finali sunt inca aplicabile tuturor consumatorilor", noteaza CE.

Expertii in energie au avertizat inca din 2007, de la aderarea Romaniei la UE ca tara noastra va ajunge in procedura de infringement deoarece subventioneaza pretul la energie electrica prin mentinerea unui "tarif social".

Articolul continuă după reclamă

FMI a cerut in februarie liberalizarea pietei energiei iar autoritatile au propus acordarea de ajutoare tintite pentru persoanele cu probleme, iar pentru celelalte sa fie la pretul pietei. Problema este ca Emil Boc a anuntat ca liberalizarea/cresterile de pret sa se faca gradual, din 2013.

Toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea de a furniza liber servicii pe intreg teritoriul UE si de a-si stabili singure preturi care sa reflecte stiuatia reala de pe piete. Stabilirea de preturi reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietei si impiedica libera concurenta si integrarea pietei, considera CE. Insittutia avertizeaza ca astfel e un monopol si ca astfel se blocheaza investitiile sau se mentin preturi nejustificat de mari.

Romania mai trebuia sa defineasca si "consumatorii vulnerabili" de la aderarea la UE, pentru ca acestia sa poata beneficia de preturi reglementate, insa au trecut 4 ani iar autoritatile n-au miscat un deget.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu declara in primavara lui 2010 in Parlament ca tara noastra a primit notificari de la CE din cauza preturilor reglementate.

Sursa: Jurnalul National

Firmele de lobby mizeaza pe o piata de peste 10 milioane de euro... Euro continua sa scada in raport cu leul. Vezi cursul BNR!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x