Astfel, dobanda medie la imprumuturile noi in moneda nationala acordate persoanelor fizice a crescut in septembrie cu 0,31 puncte procentuale fata de luna anterioara, pana la 12,72%, si a atins cel mai ridicat nivel din martie incoace, arata datele Bancii Nationale a Romaniei.
In schimb, dobanzile medii la creditele noi in lei acordate companiilor au scazut cu 0,41 puncte procentuale in septembrie, pana la 10,51%, aceste tipuri de imprumuturi nefiind afectate de OUG 50, deoarece aceasta reglementeaza doar creditele pentru populatie.
Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, dobanzile la creditele noi in lei au scazut cu 29% in cazul imprumuturilor pentru populatie si cu 29,4% pentru cele destinate companiilor.
Dobanzile la creditele in euro scad
In cazul creditelor in euro, dobanzile medii la imprumuturile noi pentru populatie s-au diminuat in septembrie, pana la un nivel de 6,49%, dupa ce in luna imediat urmatoare aprobarii Ordonantei 50 (luna iulie) s-au majorat cu peste 26%, pana la 7,31%.
Faptul ca dobanzile la creditele noi in euro pentru persoanele fizice scad se datoreaza programului „Prima casa", deoarece marjele bancilor sunt limitate la un nivel de 4% pentru imprumuturile in moneda unica si la unul de 2,5% la cele in lei. De asemenea, romanii prefera la cumpararea unei locuinte creditele in euro, intrucat dobanzile sunt momentan reduse.
Totusi, s-ar putea sa asistam la o majorare a dobanzilor in moneda europeana, deoarece rata Euribor la 3 luni a depasit in cursul lunii octombrie nivelul de 1%. Cresterea Euribor arata faptul ca tot mai multe banci renunta la finantarile Bancii Centrale Europene (BCE). Pentru a sustine sistemul bancar european, BCE a oferit timp de 12 luni un volum nelimitat de lichiditati institutiilor financiare.
citeste articolul complet pe Financiarul.com