Antena Căutare

Creste riscul in sistemul bancar. Provizioanele au depasit 24 de mld. lei!

A cincea parte din volumul total de credite inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 60 de zile.

Povara creditelor neperformante ramane in continuare semni­ficativa. La finalul lunii ianuarie 2011, nivelul provizionarii a urcat la un nou maxim, de 24,1 miliarde de lei, in crestere cu 543 de milioane de lei fata de nivelul inregistrat cu o luna in urma. In acelasi timp, rezervele pentru restantele mai mari de 90 de zile au depasit 21 mld. lei, cu peste 574 de milioane de lei mai mult fata de decembrie 2010.

Varful neperformantei in sistemul bancar este departe de a fi atins, fapt aratat si de unul dintre indicatorii rele­vanti in acest sens, provizioanele, acele rezerve ale bancilor destinate acoperirii viitoarele pierderi generate de riscul de credit .

Datele publicate de Banca Nationala arata ca nivelul provizionarii a urcat in ianuarie 2011 la un nou maxim, de 24,1 miliarde de lei, in crestere cu 543 de milioane de lei fata de nivelul inregistrat cu o luna in urma.

Situatia este insa si mai ingrijo­ratoare, daca analizam nivelul rezer­velor constituite in functie de clasa de risc a creditelor. Astfel, se observa ca provizioanele pentru impru­mu­turile clasificate drept pier­dere, cu peste 90 de zile intarziere la plata, au avansat mult mai mult in prima luna a anului, cu 574 de milioane de lei, pana la 21,6 miliarde de lei.

Statistica BNR arata ca in crestere au fost si provizioanele pentru creditele cu intarzieri la plata cuprinse intre 30 si 60 de zile, cu 53 de milioane de lei, pana la 876,2 milioane de lei.

In schimb au scazut cu 85,4 milioane de lei rezervele cumulate pentru credi­tele cu restante de pana in 15 zile, pentru cele aflate „in observatie" (intarzieri cuprinse intre 15 si 30 de zile), precum si pentru cele indoielnice, adica pentru cele care acumuleaza intarzieri cuprinse intre 60 si 90 de zile.

Tot articolul, in Financiarul

Ratele la creditele in valuta ar putea scadea in urmatoarea perioada... Vantu si Ghita, razboi pe viata si pe moarte pentru Realitatea TV...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x