Construirea unor obiceiuri financiare sănătoase, care să ne permită să reducem datoriile și să respectăm alocarea lunară a bugetului personal este un prim pas către desenarea unui plan pe termen lung, datorită căruia să avem un mod de viață relaxat.
Încă din tinerețe ne facem planuri de investiții finanțate de credite și împrumuturi (casă, mașină, călătorii etc), având convingerea că vom avea timp suficient – la maturitate sau după – să plătim datoriile și să mai și economisim pentru momentul când ne vom retrage din activitate.
Statistic s-a dovedit că această abordare este una greșită și că amânarea economisirii este greu de recuperat în ultimii 10-15 ani de activitate pentru că investițiile profitabile au un orizont investițional pe termen lung și necesită recurență în alimentarea lor.
„Multitudinea de impozite și obligații datorate statului, creditele, datoriile pot părea descurajatoare și constituie un prag dincolo de care nu sesizăm o multitudine de posibilități de creștere financiară. Investițiile în fondurile mutuale nu presupun sume mari de bani (poți începe chiar și cu 100 de lei) importantă este recurența, adică subscrierea lunară. Economisirea este foarte importantă, dar administrarea sumelor de bani acumulate trebuie direcționată către produse al căror randament să acopere cel puțin rata inflației pe termen mediu și lung”, susține Horia Gustă, Director General Certinvest.
Mulți vor spune că este greu să economisești și că după plata facturilor curente, a cheltuielilor pentru hrană, îmbrăcăminte și a altor datorii, nu mai rămân bani pentru economii.
Adevărul este că banii puși deoparte lunar trebuie direcționați către economiile familiei în momentul încasării venitului și nu la sfârșitul lunii, din ceea ce a rămas necheltuit.
De obicei, acest pas este și cel mai greu, pentru că este dificil să te adaptezi unui nou stil de viață, mai ales atunci când cei din jurul tău nu au acest obiectiv și cheltuiesc fără să se gândească la economisire.
Dar ca să știm exact ce sumă ne permitem să economisim, haideți să schițăm în câțiva pași strategia pe care ar fi recomandat să o urmăm:
1. Amână cumpărarea de bunuri, dacă acestea nu reprezintă o necesitate.
Nevoia de a avea o satisfacție imediată ne face să achiziționăm bunuri de care ulterior ne dăm seama că nu aveam neapărată nevoie. Din cauza – sau datorită - tehnologiei avansate, shopping-ul online a devenit o plăcere, pe care ne-o putem oferi cu doar câteva click-uri. Mai mult decât atât: plătim cu cardul, deci nici nu simțim suma care ne-a fost retrasă. Atunci când plătești cash, vizualizezi cum banii pleacă de la tine, cum portofelul devine fizic mai ... “ușor”. Bine ar fi deci să înlocuim satisfacția de moment cu una ulterioară, care se poate transforma într-o recompensă mai consistentă, care să reflecte roadele economisirii pe perioade medii și/sau lungi de timp.
2. Verifică în ce măsură cheltuielile curente (facturi, rate, cheltuieli pentru coșul cu alimente, îmbrăcăminte) pot fi optimizate.
Este posibil să ne dăm seama, spre exemplu, că pe anumite facturi plătim servicii pe care de fapt nu le folosim niciodată (pentru că nu am avut nevoie de ele) și la care putem renunța, plătind astfel o sumă de bani mai mică.
Poți plăti o extra taxă pentru anumite canale TV, adăugate suplimentar în grila de programe și pe care nu ai timp de fapt să le vizionezi, decât foarte rar.
De asemenea, dacă ne propunem, s-ar putea să reușim ca aprovizionarea cu alimente, obiecte de uz casnic, igienă etc. să o eficientizăm făcând cumpărături de câteva ori pe lună la supermarket; de cele mai multe ori, prețurile practicate la magazinul din apropierea locuinței sunt mai mari.
3. Definește-ți confortul financiar în termeni proprii.
Nu copia modelul social al influencerilor sau al celor din anturaj. Dacă cineva și-a cumpărat o mașină scumpă sau și-a făcut vacanța într-un loc exotic, înotând cu delfinii, este foarte probabil să vrei să fii pe același palier cu ei – sau chiar să-i întreci – fără să te întrebi dacă toate aceste obiective se suprapun nevoilor tale, și asta numai din dorința de a trăi în ritmul impus de ceilalți, de a evolua împreună cu ei.
4. Depășește blocajului mental.
Indiferent de cât de motivat crezi că ești, convingerea latentă că este greu să respecți noul stil de viață (adică să economisești și să investești lunar) te va stopa și vei avansa mai greu. Părinții tăi nu au făcut asta, prietenii, colegii din anturajul tău nu te încurajează, deci de ce ai reuși tu?
Reușita poate fi obținută după testarea mai multor posibilități ce sunt la îndemâna noastră, cu voință și determinare, pentru că economisirea este un efort mic, dar care în timp poate aduce recompense frumoase.
Curs valutar 8 august 2019. Gramul de aur la maximul tuturor timpurilor... Cum faci să ai facturi mai mici la curent! Trucuri simple, dar care îți aduc milioane...