Valutele din regiune s-au mentinut pe apreciere, insa au mai pierdut din avansurile consemnate de dimineata. La jumatatea zilei zlotul era apreciat cu 0,4% fata de euro, in timp ce forintul consemna un avans nesemnificativ, de 0,09%. In acest timp, economia europeana profita de deprecierea euro, analistii anticipand o crestere a exporturilor, dar si a turismului si a industriei de avioane.
Pe de alta parte, analistii se tem ca un euro slab poate antrena relansarea inflatiei si o scumpire a petrolului si a gazelor naturale, comercializate in dolari.
In Uniunea Europeana, marile decizii se adopta noaptea. Asa s-a intamplat cu uriasul plan de interventie, in valoare de 750 mld. euro, ale carui detalii au fost convenite in noaptea de 9 spre 10 mai. Asa s-a intamplat si acum cand, dupa o reuniune maraton, ministrii de Finante din zona euro au reusit, in noaptea de luni spre marti, sa precizeze cateva dintre modalitatile respectivului program de sustinere europeana.
Presedintele Eurogroup, prim ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a precizat detaliile aplicarii, picatura cu picatura, a planului de ajutor de 440 mld. euro, unul dintre capitolele dispozitivului global, care prevede credite europene garantate (40 mld. euro) din bugetul UE si 250 mld. euro imprumuturi alocate de Fondul Monetar International, adica un total de 750 mld. euro.
De asemenea, el a evocat o structura ad-hoc, in cadrul careia statele din zona euro vor fi actionari si supusi normelor de drept luxemburgheze. Banii necesari vor putea fi luati de pe pietele financiare. Totodata, Juncker s-a declarat favorabil instituirii la nivel european a unei examinari sistematice a bugetelor nationale, inainte ca proiectele sa fie supuse aprobarii parlamentare in tarile UE.
Tot articolul, in Financiarul
Programul "Rabla 3" isi tureaza motoarele... Isarescu: Cresterea taxelor si a impozitelor ar mari ponderea inflatiei fiscale de la 66% la 90%...