Antena Căutare

Cursul leu/euro, la maximul ultimelor patru luni si jumatate

Cotatiile din piata valutara interbancara s-au mentinut peste 4,19 lei/euro pana la jumatatea sedintei de ieri, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de referinta de 4,1949 lei/euro, un nou maxim al ultimelor patru luni si jumatate. O referinta superioara a fost anuntata de banca centrala pe 5 ianuarie 2010, cand moneda unica a fost cotata la 4,2077 lei. Pentru dolarul american, BNR a calculat un curs de referinta de 3,3819 lei/dolar, cu 1,99 bani sub referinta de luni, de 3,4018 lei/dolar.

Valutele din regiune s-au mentinut pe apreciere, insa au mai pierdut din avansurile consemnate de dimineata. La jumatatea zilei zlotul era apreciat cu 0,4% fata de euro, in timp ce forintul consemna un avans nesemnificativ, de 0,09%. In acest timp, economia europeana profita de deprecierea euro, analistii anticipand o crestere a exporturilor, dar si a turismului si a industriei de avioane.

Pe de alta parte, analistii se tem ca un euro slab poate antrena relansarea inflatiei si o scumpire a petrolului si a gazelor naturale, comercializate in dolari.

In Uniunea Europeana, marile decizii se adopta noaptea. Asa s-a intamplat cu uriasul plan de interventie, in valoare de 750 mld. euro, ale carui detalii au fost convenite in noaptea de 9 spre 10 mai. Asa s-a intamplat si acum cand, dupa o reuniune maraton, ministrii de Finante din zona euro au reusit, in noaptea de luni spre marti, sa precizeze cateva dintre modalitatile respectivului program de sustinere europeana.

Presedintele Eurogroup, prim ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a precizat detaliile aplicarii, picatura cu picatura, a planului de ajutor de 440 mld. euro, unul dintre capitolele dispozitivului global, care prevede credite europene garantate (40 mld. euro) din bugetul UE si 250 mld. euro imprumuturi alocate de Fondul Monetar International, adica un total de 750 mld. euro.

De asemenea, el a evocat o structura ad-hoc, in cadrul careia statele din zona euro vor fi actionari si supusi normelor de drept luxemburgheze. Banii necesari vor putea fi luati de pe pietele financiare. Totodata, Juncker s-a declarat favorabil instituirii la nivel european a unei examinari sistematice a bugetelor nationale, inainte ca proiectele sa fie supuse aprobarii parlamentare in tarile UE.

Tot articolul, in Financiarul

Programul "Rabla 3" isi tureaza motoarele... Isarescu: Cresterea taxelor si a impozitelor ar mari ponderea inflatiei fiscale de la 66% la 90%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x