Antena Căutare

Datoria externa a ajuns la 72% din PIB, peste tinta convenita cu FMI

Desi dupa declansarea crizei financiare datoria externa privata pe termen lung a dat mari batai de cap autoritatilor, astazi ea pare sa fie tinuta sub control, nivelul mentinandu-se aproape constant de cel putin 10 luni. In schimb, cea care a crescut in ultimul timp este indatorarea externa totala pe termen scurt, datele BNR indicand o majorare a acesteia in primele trei luni cu 1,5 miliarde de euro.

Indatorarea externa a Romaniei atat privata, cat si publica, s-a plasat, in aprilie, la un nivel de 86,62 miliarde de euro, adica 72% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2010, de 120 de miliarde de euro. Iar acest lucru inseamna ca am depasit cu aproape 2 puncte procentuale tinta convenita cu Fondul Monetar International.

Potrivit acordului incheiat cu FMI, nivelul datoriei externe brute (datorie externa + investitiile directe intercompanii) nu ar trebui sa depaseasca in acest an 70,8% din PIB, cu alte cuvinte 84,6 miliarde de euro.

Ritmul de crestere s-a temperat

Datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei a ajuns, la finele lunii aprilie, la 70,5 miliarde de euro, in crestere cu 7,4% fata de finele anului trecut.
Pe de alta parte, si datoria externa pe termen scurt a crescut fata de 31 decembrie 2009 cu 10,4%, pana la 16,116 miliarde de euro, pe fondul majorarii indatorarii pe zona guvernamentala.

Statistica de la finalul trimestrului I indica aproape o dublare a acesteia in primele trei luni, de la 678 de milioane de euro in decembrie 2009 la 1,12 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie.

Citeste tot articolul in FINANCIARUL

Surse: Fiscul aplica sechestru asigurator pe bunurile Realitatea Media pentru o datorie de 16 milioane de RON... Sclavii Fiscului: companiile au de platit anual 113 taxe si impozite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x