Antena Căutare

De ce economia Romaniei va ramane in recesiune si in sem. II

Specialistii BNR spun ca economia va scadea si in a doua jumatate a anului din cauza intarzierii revenirii consumului privat si a cererii de inves­titii.

Increderea consumato­ri­lor si a mediului de afaceri s-a inrautatit dupa 1 iulie, dupa cum se arata in Raportul asupra inflatiei. In timp ce populatia se teme pentru locurile de munca si ratele la banci, companiile sunt influentate negativ de impredictibilitatea si impactul politicii fiscale.Economia Romaniei isi va continua recesiunea in al doilea semestru ur­mand modelul din prima parte a anului, anticipeaza specialistii Bancii Nationale.

Acestia spun ca scaderea PIB in acest an are drept cauze redresarea modesta si inegala a activitatii economice din zona euro, reducerea PIB peste asteptari din primul trimestru, scaderea cererii de consum si investitii, precum si men­tinerea caracterului anemic al activitatii de creditare a sectorului privat. Contrac­tia economica este rezultatul trenarii revenirii absorbtiei interne, adica a consumului populatiei si a investitiilor.

„Perspectiva ambelor componente majo­re ale acesteia, respectiv a cererii de con­sum privat si a celei de investitii, este marcata insa de incertitudini", se pre­cizeaza in Raportul asupra inflatiei al BNR.

Ritmul redresarii cererii de con­sum privat va depinde in mare masura de intensitatea receptarii la nivelul veni­turilor disponibile reale ale populatiei a impactului masurilor de austeritate bugetara si a cresterii TVA.

La aceasta se adauga viitoarele conditii de pe piata muncii, remiterile din strai­natate si parametrii ofertei credi­telor pentru con­sum. „Un determinant impor­tant, dar totodata dificil de cuan­tificat al com­por­tamentului viitor al cererii de consum, il constituie incre­derea consumatorilor, care, potrivit indi­catorului specific, a consemnat recent o deteriorare abrup­ta", arata specialistii BNR. In situatia in care increderea ar reveni, atunci s-ar putea inregistra un ritm al redresarii consu­mului privat peste asteptari, posibil datorita dezeco­nomisirii.

Un asemenea scenariu este pus insa in peri­col de persistenta sau chiar accentuarea teme­rilor populatiei legate de pers­pectiva sigurantei locurilor de munca, in prin­cipal a celor din sectorul bugetar, precum si de capa­citatea gospodariilor de a onora serviciul datoriei bancare.

Tot articolul, in Financiarul

Primariile si Consiliile Judetene sunt datoare vandute la banci... Leul se depreciaza in raport cu euro si dolarul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x