Increderea consumatorilor si a mediului de afaceri s-a inrautatit dupa 1 iulie, dupa cum se arata in Raportul asupra inflatiei. In timp ce populatia se teme pentru locurile de munca si ratele la banci, companiile sunt influentate negativ de impredictibilitatea si impactul politicii fiscale.Economia Romaniei isi va continua recesiunea in al doilea semestru urmand modelul din prima parte a anului, anticipeaza specialistii Bancii Nationale.
Acestia spun ca scaderea PIB in acest an are drept cauze redresarea modesta si inegala a activitatii economice din zona euro, reducerea PIB peste asteptari din primul trimestru, scaderea cererii de consum si investitii, precum si mentinerea caracterului anemic al activitatii de creditare a sectorului privat. Contractia economica este rezultatul trenarii revenirii absorbtiei interne, adica a consumului populatiei si a investitiilor.
„Perspectiva ambelor componente majore ale acesteia, respectiv a cererii de consum privat si a celei de investitii, este marcata insa de incertitudini", se precizeaza in Raportul asupra inflatiei al BNR.
Ritmul redresarii cererii de consum privat va depinde in mare masura de intensitatea receptarii la nivelul veniturilor disponibile reale ale populatiei a impactului masurilor de austeritate bugetara si a cresterii TVA.
La aceasta se adauga viitoarele conditii de pe piata muncii, remiterile din strainatate si parametrii ofertei creditelor pentru consum. „Un determinant important, dar totodata dificil de cuantificat al comportamentului viitor al cererii de consum, il constituie increderea consumatorilor, care, potrivit indicatorului specific, a consemnat recent o deteriorare abrupta", arata specialistii BNR. In situatia in care increderea ar reveni, atunci s-ar putea inregistra un ritm al redresarii consumului privat peste asteptari, posibil datorita dezeconomisirii.
Un asemenea scenariu este pus insa in pericol de persistenta sau chiar accentuarea temerilor populatiei legate de perspectiva sigurantei locurilor de munca, in principal a celor din sectorul bugetar, precum si de capacitatea gospodariilor de a onora serviciul datoriei bancare.
Tot articolul, in Financiarul
Primariile si Consiliile Judetene sunt datoare vandute la banci... Leul se depreciaza in raport cu euro si dolarul...