Platile cu dobanzile au avansat cu 21%, pana la 5,13 miliarde de lei, din cauza ca Romania se imprumuta tot mai mult, iar costurile de finantare devin mai ridicate.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 1,3% intr-un an, pana la 20,92 miliarde de lei, ceea ce arata faptul ca institutiile statului inca nu vor sa stranga cureaua. Cele cu asistenta sociala s-au majorat cel mai mult, cu 9,3%, de la 47,3 miliarde de lei anul trecut la 51,6 miliarde de lei in prezent, Finantele raportand in aceasta categorie inclusiv persoanele care au platit contributii pentru pensii sau pentru somaj.
Analistii sustin ca, in pofida cresterii cheltuielilor cu asistenta sociala, Romania va indeplini tinta de deficit de 6,8% din 2010 si considera ca este esentiala plata arieratelor pentru ca recesiunea sa nu se adanceasca.
Ca pondere in produsul intern brut, platile cu asistenta sociala repre zen tau in luna septembrie 10,1% din PIB, in urcare de la 9,5% din PIB in perioada similara a anului trecut.
Deficitul bugetar: 4,56% din PIB
In ceea ce priveste deficitul bugetului general consolidat, acesta a atins dupa primele noua luni din 2010 un nivel de 4,56% din PIB, respectiv 23,3 miliarde de lei, sub tinta convenita cu Fondul Monetar International, de 28,2 miliarde de lei.
Tot articolul, in Financiarul
Uniunea Europeana lasa sistemele de pensii private din Est la mana politicienilor... PIB-ul Romaniei in 2013, 9.800 dolari/cap locuitor...