- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Corporatistii iși programează timpul liber în Excel. Este probabil numai una dintre glumele pe care le-ai auzit în legătură cu munca în multinaționale. Dincolo de bancuri și mituri, însă, crearea unui cadru legislativ favorabil și forța de muncă ieftină, în comparație cu vestul Europei, a determinat importante multinaționale să își deschidă subsidiare în România.
Site-urile de recrutare sunt pline de anunțuri ale unor companii de acest tip, însă acest lucru nu mai surprinde pe nimeni de mult. Iar tinerii se bat pe un loc într-o astfel de companie.
Cezar Rapotan, CEO-ul celui mai mare business cu materiale de construcții de la noi din țară, știe acest lucru. Tocmai de aceea a făcut eforturi considerabile și a pus Galațiul pe harta multinaționalelor din România. Iar compania pe care o conduce, Arabesque, este în plină expansiune.
Multă lume se întreabă, probabil, cum s-a ajuns la această situație. Numai în București, peste 250.000 de oameni lucrează în clădirile de birouri din Pipera și Aurel Vlaicu. Iar parcurile business continuă să se dezvolte cu o rapiditate uluitoare.
O explicație pertinentă o reprezintă avantajele pe care lucrul într-o multinațională le are. Dincolo de știrile alarmiste pe care le vedem la televizor, de cele mai multe ori exagerate, despre numărul de ore pe care corporatiştii le petrec la birou, salariile mari, beneficiile şi siguranța locului de muncă sunt principalele atracții ale unor astfel de companii.
Cerințele de angajare pot fi mai numeroase, însă experiența acumulată într-o astfel de firmă poate să ajute un angajat în găsirea unui post chiar și mai bine plătit.
- Avantajele unui job într-o multinațională
- Salariu motivant, corelat cu performanțele;
- Un sistem clar de bonusare, care include atât bonusuri de merit, cât și prime de sărbători;
- Pachet de servicii medicale la o clinică privată;
- Posibilitatea relocării la subsidiare din străinătate;
- Oportunitatea unor programe de training și instruire extrem de valoroase, atît în România, cât și peste hotare;
- Contract individual de muncă, cu tot venitul pe cartea de muncă.
Provocările unui job într-o multinațională
Așa cum este probabil și de așteptat, jobul într-o companie mare, cu o structură complexă și cu procese dificil de înțeles poate avea provocările lui. Perioada de acomodare poate fi lungă și anevoioasă. În general, după ce este angajat, un salariat trece prin mai multe săptămâni sau luni de instruire.
Un șoc pentru multe persoane care nu au luat niciodată contact cu o astfel de companie este referitor la protocoalele de securitate - atât cele legate de infrastructură, cât și cele legate de protejarea documentelor care țin de activitatea companiei. Sunt multe multinaționale care nu permit nici măcar accesarea de pe computerul companiei a mailului personal sau a conturilor de pe rețelele de socializare.
Activitatea angajaților este și ea atent monitorizată, fără ca aceștia să știe când sau în ce fel se întâmplă acest lucru.
Pentru că tendința multinaționalelor este de a uniformiza modul de lucru în subsidiarele din toată lumea, un angajat va trebui să se adapteze rapid și să se acomodeze cu lucrul în diverse programe de gestionare a informațiilor - SAP, Mentor etc.
Însă, odată ce procesele de învățare și acomodare sunt parcurse de angajați, lucrul într-o astfel de companie poate deveni o adevărată plăcere, cu satisfacții majore atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.
Sursă foto: Shutterstock.com
Veste excelentă pentru români! Își vor putea recupera banii pe vacanță dacă agenția intră în faliment!... Cum poți să înlături stresul financiar și să îți regăsești optimismul...