Desi sanatatea nu este un sector traditional de finantare in fondurile structurale europene, exista unele domenii majore de interventie care dispun de alocari pentru dezvoltarea infrastructurii, a resurselor umane si a tehnologiilor medicale.
Criza generalizata din sistemul sanitar romanesc nu poate fi combatuta in totalitate prin fonduri europene, insa cu siguranta absorbtia eficienta a banilor alocati tarii noastre pentru domeniul sanatatii ar putea face o diferenta. In schema financiara pe 2007-2013 a fondurilor structurale destinate Romaniei sunt alocate direct pentru sanatate 0,8 procente din total, dar sunt si axe si domenii majore de interventie care se adreseaza indirect domeniului medical. Programul Operational Regional (POR) se adreseaza dezvoltarii infrastructurii locale si afacerilor mici (cabinete medicale). Prin POSDRU se poate opta pentru dezvoltarea resurselor umane si formare in sectorul medical, iar prin PODCA pentru dezvoltarea capacitatii administrative. Nu in ultimul rand, prin POSCCE se pot accesa fonduri pentru cercetare in domeniul tehnologiei medicale.
Avem nevoie de o axa de finantare separata la nivelul fondurilor UE pentru 2014-2020
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat saptamana trecuta, in cadrul Conferintei „Fonduri Structurale pentru Sanatate - Oportunitati si bune practici", organizata de Tarus Media, ca in urmatoarea perspectiva financiara 2014-2020 ministerul pe care il conduce ar putea fi inclus in calitate de autoritate de management, pentru a putea accesa direct fonduri structurale, fata de situatia din prezent, cand poate face acest lucru doar ca beneficiar, in programe gestionate de alte institutii.
170 mil. € prin POR
Prin POR 2007-2013, cu o alocare totala de 3,7 miliarde de euro de la UE si 700.000 de euro din contributie nationala, sunt distribuite direct catre Sanatate 4,04 procente din total, respectiv 170 de milioane de euro. Potrivit directorului Autoritatii de Management a POR, Gabriel Friptu, se poarta negocieri cu Comisia Europeana pentru realocarea unei sume de 26 de milioane de euro catre sectorul sanitar.
citeste articolul complet pe Financiarul.com