O astfel de situație apare ca urmare a faptului că nivelul de educație financiară este la un nivel minim în țara noastră cu toate că țara noastră este una dintre țările în care nivelul de educație este la un nivel bun. Însă, există diferențe foarte mari între ceea ce înseamnă educația financiară și ceea ce înseamnă educație la modul general. Spre deosebire de procesul educațional prin care fiecare dintre noi a trecut, educația financiară oferă informațiile de care avem nevoie pentru a putea gestiona eficient resursele financiare de care dispunem. Din păcate, sistemul educațional românesc nu pune suficient accent pe educarea din punct de vedere financiar iar rezultatele le vedem fără a ne chinui prea mult în acest sens. Apariția problemelor financiare la un număr foarte mare de persoane este principala consecință a lipsei de educație financiară. Din fericire, societatea românească s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani de zile motiv pentru care conceptul de educație financiară este cunoscut de către un număr mare de persoane. Însă, numărul acestora nu este atât de mare pe cât ar trebui motiv pentru care și prin intermediul acestui articol voi încerca să prezint informațiile esențiale care trebuie cunoscute despre educația financiară.
Ce este educația financiară?
Educația financiară se referă la cunoștințele și abilitățile necesare pentru a lua decizii financiare informate și eficiente. Aceasta include înțelegerea conceptelor de bază precum bugetarea, economisirea, investițiile, gestionarea datoriilor și planificarea pentru pensionare. Educația financiară ne ajută să ne gestionăm resursele financiare, să evităm capcanele datoriilor și să construim un viitor financiar stabil.
Motive pentru care fiecare dintre noi trebuie să se educe din punct de vedere financiar
Indiferent de nivelul de studii absolvit este foarte important ca fiecare dintre noi să facă tot ceea ce este posibil pentru a se putea educa din punct de vedere financiar. Având în vedere progresul prin care și țara noastră trece, dezvoltarea tehnologiei dar și a faptului că în peisajul educației financiare apar din ce în ce mai multe firme care au drept scop educarea din punct de vedere financiar, este foarte important să profităm de resursele pe care le avem la dispoziție și să ne educăm din punct de vedere financiar. Iată care sunt doar câteva dintre cele mai importante beneficii de care ne v-om bucura în cazul în care v-om reuși să ne educăm din punct de vedere financiar:
- Evitarea datoriilor excesive. Una dintre principalele cauze ale stresului financiar este datoria excesivă. O bună educație financiară ajută la înțelegerea modului de gestionare a datoriilor, evitarea împrumuturilor nejustificate și utilizarea responsabilă a creditelor.
- Creșterea economiilor și investițiilor. Educația financiară ne învață importanța economisirii și a investițiilor inteligente. Acestea sunt esențiale pentru a asigura stabilitatea financiară pe termen lung și pentru a crea un fond de urgență în caz de nevoie.
- Planificarea viitorului financiar. Fără o planificare financiară adecvată, viitorul poate fi incert. Educația financiară ne ajută să planificăm pentru pensionare, educația copiilor și alte obiective financiare importante.
- Înțelegerea produselor financiare. Pe piață există o varietate de produse financiare, de la conturi de economii și credite, la asigurări și fonduri de investiții. Educația financiară ne permite să înțelegem aceste produse și să alegem cele mai potrivite pentru nevoile noastre.
Modalități prin care ne putem educa din punct de vedere financiar
Dacă sistemul de educație din țara noastră nu pune accentul pe educația financiară asta nu înseamnă că noi nu ne putem autoeduca din punct de vedere financiar. Putem face acest lucru cu ajutorul următoarelor instrumente:
- Cursuri și seminarii. Lipsa de educație financiară pe care o avem face ca în acest moment să existe o varietate mare de cursuri și seminarii care ne promit ca ne învață tot ceea ce trebuie să știm despre educația financiară. Atenție foarte mare la aceste cursuri și seminarii pentru că printre acestea există și foarte multă manipulare. Pentru a putea evita manipularea și înșelătoria de orice fel trebuie achiziționate doar cursurile care sunt realizate de către oameni care pot demonstra competențele pe care le au.
- Achiziționarea cărților dar și utilizarea informațiilor pe care le găsim în mediul online reprezintă alte două instrumente foarte eficiente care pot fi utilizate în procesul de autoeducare financiară. Atenția despre care am menționat în rândurile de mai sus trebuie să fie acordată și cărților sau informațiilor pe care le luăm din mediul online. Toate aceste informații trebuie să vină de la niște oameni care pot dovedi că sunt acreditați să ofere educație financiară.
- Nu în ultimul rând, colaborarea cu specialiști care activează în cadrul consultanței financiare este o altă modalitate prin care ne putem autoeduca din punct de vedere financiar. În momentul de față colaborarea cu astfel de specialiști este cel mai bun instrument prin care putem să devenim din ce în ce mai buni din punct de vedere al educației financiare. OVB România este una dintre firmele recunoscute ca fiind alegerea ideală pentru persoanele care doresc să își asigure viitorul din punct de vedere financiar. Cum te ajuta OVB Romania pe partea financiara si de asigurari? Prin oferirea instrumentelor financiare de care ai nevoie pentru a te putea dezvolta din punct de vedere financiar și pentru a-ți putea asigura viitorul și implicit perioada bătrâneții. De asemenea, tot prin intermediul acestei firme te poți asigura că vei avea acces la cele mai performante servicii medicale astfel încât starea de sănătate să poată fi menținută la parametrii care să îți permită să te poți bucura de beneficiile oferite de către implementarea informațiilor învățate în timpul procesului de educare financiară.