Proiectul, care este descris de autorităţile din Emirate ca fiind de importanţă strategică şi imperativă, este în lucru de peste zece ani şi a implicat colaborarea cu organisme străine, cum este Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) şi guvernul sud-coreean.
”Anunţul de astăzi este un nou moment de referinţă pentru Emirate, o culminare a eforturilor din ultimii 12 ani pentru dezvoltarea Programului de Energie Nucleară al UAE pentru care Autoritatea Federală pentru reglementare Nucleară a jucat un rol semnificativ pentru transformarea viziunii sale în realitate”, a declarat Hamad al Kaabi, reprezentantul permanent al IAEA în UAE, la un briefing de presă organizat la Abu Dhabi.
”Planul pentru energia nucleară include legi şi reglementări conforme cu standardele IAEA şi cu cele mai bune practici internaţionale”, a spus al Kaabi.
După intrarea în funcţiune a centralei, la o dată care va fi anunţată, aşteptată în următoarele săptămâni, UAE va deveni cel mai nou membru al unui grup de 30 de ţări care au centrale nucleare. De asemenea, USE va fi prima ţară din ultimii 30 de ani care va pune în funcţiune o centrală nucleară, ultima fiind China, în 1990.
Licenţa a fost acordată de autoritatea de reglementare din Emirate după ani de zile de evaluări şi inspecţii. Astfel, au avut loc 185 de inspecţii şi au fost evaluate 14.000 de pagini din cererea de acordare a licenţei de operare, fiind solicitate şi peste 2.000 de informaţii suplimentare, referitoare la proiectul reactorului, design, siguranţă, geografie şi alte domenii, pentru a se asigura complianţa cu reglementările în vigoare.
Licenţa de operare va fi valabilă o perioadă de 60 de ani şi permite Nawah Energy Company, filiala Emirates Nuclear Energy Company’s (ENEC), care operează centrala, să înceapă să încarce combustibilul la prima unitate a centralei. Operaţiunile parţiale vor începe în câteva săptămâni, iar reactorul ar putea deveni complet operaţional în câteva luni.
Unitatea 1 a centralei Barakah, aflată în regiune estică Gharbiya din Abu Dhabi, pe coasta Golfului Persic, va produce 1.400 de megawaţi de electricitate. Programul include patru reactoare, cu o capacitate totală de 5.600 de megawaţi, despre care autorităţile afirmă că reprezintă 25% din necesarul de energie al ţării şi că va preveni eliberarea în atmosferă a 21 de milioane de emisii de dioxid de carbon pe an.
Finanţarea proiectului, în cadrul unui acord joint venture cu ENEC şi Korean Electric Power Corporation (KEPCO), totalizează 24,4 miliarde de dolari.
Nu este stabilit un termen pentru finalizarea tuturor celor patru reactoare, dar al Kaabi a spus că celelalte trei reactoare sunt într-o fază avansată de construcţie.
IAE a semnat în 2009 un acord cu Statele Unite pentru cooperarea în domeniul energiei nucleare paşnice, care nu îi permite îmbogăţirea uraniului şi reprocesarea carburantului, procese necesare în construcţia de bombe.
Realizarea UAE este semnificativă în mod special având în vedere tensiunile din regiune legate de proliferarea nucleară. Iranul a suspendat respectarea acordului nuclear multilateral convenit în 2015 cu puterile occidentale, iar mulţi se tem că vrea să fabrice armament nuclear, în timp ce Arabia Saudită şi-a exprimat dorinţa de a dezvolta un program de energie nucleară, fără să fie obligată să adere la un acord de tipul celui convenit de UAE cu SUA.
Sursa : news.ro
Coronavirusul va afecta veniturile Apple... Economia Japoniei este în pericol de recesiune, iar riscurile sunt amplificate de coronavirusul din China...