Antena Căutare

Evolutia BVB nu va surpinde nici in semestrul II

Piata are potential de crestere, dar indicele BET poate castiga maximum 15%.

Bursa de Valori Bucuresti a avut o crestere modesta in primul semes­tru al acestui an, dar au existat si companii care, alese in momentul potrivit, au adus casti­guri surprin­zatoare. Oltchim, Carbochim sau Azomures sunt actiunile-vedeta ale primei jumatati din 2011, in timp ce per­dandele au fost Elec­troarges, Contor Group si COMCM Con­stanta. Pentru semestrul II analistii estimeaza o crestere modesta pen­tru Bursa, cu influente majori din plan extern.

BVB a inregistrat o crestere timida in prima jumatate a anului, de aproape 6,5%, in conditiile in care piata a fost influentata de contextul nefavorabil de pe piata fi­nanciara europeana indus de criza da­toriilor suverane.

Cei mai lichizi 10 emitenti, a caror evolutie este sintetizata de indicele BET, au consemnat un avans mai redus decat media pietei, de 4,5%. Titlurile SIF si FP au marcat o evolutie modesta, valoarea indicelui BET-FI majorandu-se cu numai 2,6% in primele sase luni din ca­u­za Fondului Proprietatea si a SIF Tran­silvania, care au suferit corectii de 18,7% si, respectiv, 7%.

Pe de alta parte, cea mai buna performanta la nivelul sectorului a avut-o SIF Oltenia, cu un avans de 7,14%. Evolutia pietei locale a fost corelata cu cea a marilor burse internationale, insa Bursa de la Bucuresti a manifestat o volatilitate mai ridicata.

Astfel, in intervalul ianuarie-aprilie, indicele reprezentativ al pietei, BET, a crescut cu aproximativ 10%, con­semnand o miscare superioara indicilor externi, pe fondul ritmului bun de evo­lutie a economiei globale. Pe de alta parte, in perioada mai-iunie, BET a suferit o corectie de 7,6%, mai mare decat cele de 2,9% si, respectiv, 4,3% consemnate de DAX si Dow Jones, in contextul in care s-au intensificat semnalele de dezaccelerare a economiei mondiale, dar si cele privind criza finantelor publice in Europa.

Electroarges, afectata de increderea investitorilor

Cea mai buna performanta a acestui an a avut-o Oltchim, a carui cotatie a urcat de aproape noua ori. „Oltchim a crescut pe fondul intentiei statului roman de a privatiza compania pana la sfarsitul aces­tui an.

Paradoxal, Oltchim este una dintre companiile cu cele mai slabe rezultate fi­nanciare si cu perspective incerte, dar cu cea mai mare ascensiune a cotatiei", a comentat Dragos Darabut, analist Trade­ville. Un investitor care a investit 10.000 de euro la finalul anului trecut in actiuni Oltchim a inregistrat un castig brut de aproape 75.000 de euro in primul semes­tru.

Plasarea sumei de 10.000 de euro in titluri FP sau SIF Transilvania ar fi prici­nuit pierderi de 1.740 de euro, respectiv de 476 de euro, in timp ce SIF Oltenia ar fi adus un castig de aproape 1.060 de euro.

Din topul perdantelor se evidentiaza Electroarges, cu un declin de 72,5%, urmat de COMCM Constanta si Contor Group Arad. Electroarges Curtea de Arges (ELGS) care fabrica si comercializeaza produse de folo­sinta indelungata, precum si echipa­mente industriale, a inregistrat rezultate financiare pozitive. „Aspectele funda­men­tale nu explica scaderea de aproape 50% a cotatiei de la inceputul anului si pana inainte de majorarea capitalului social.

Este posibil ca increderea inves­tito­rilor in companie sa fi scazut dupa ce Consiliul de Administratie a modificat su­bit decizia de distribuire a dividendelor, precum si pe fondul schimbarilor din ac­tionariat", a explicat analistul Tradeville.

BVB are potential pentru ca nu este scumpa

Analistii considera ca trendul pietei va fi dictat in continuare de situatia macro­bursiera externa, iar in pofida faptului ca BVB are potential de crestere, un context extern nefavorabil va determina cu sigu­ranta corectii pe piata locala. „Fluxul de stiri tot mai bune din prima jumatate de an a imbunatatit perceptia de risc de tara.

In conditiile unei imbunatatiri a biorit­mului investitorilor fata de criza datoriilor suverane din zona euro, piata de la Bu­curesti ar fi relativ bine pozitionata pen­tru a beneficia de intrari de capital strain, in prezent fiind o piata care nu poate fi considerata scumpa. Ea este evaluta cam de cinci ori nivelul profiturilor opera­tionale EBITDA, cam de 12 ori profiturile nete si in echivalent valoare contabila.

Cum pentru 2011 sunt asteptate imbu­natatiri ale profitabilitatii companiilor pe fondul unei iesiri mai lente din recesiune a economiei, se poate spune ca evaluarea BVB lasa loc de crestere, chiar daca nu substantiala", a declarat coordonatorul departamentului de analiza al BCR Mihai Caruntu.

Analistul Tradeville este de pa­rere ca „multe dintre actiunile listate se tran­zactioneaza la niveluri atractive ra­por­tat la veniturile si profitabilitatea inregistrate in ultimele 12 luni. Prin urmare, in mod normal, piata ar trebui sa creasca in a doua parte a anului. Ramane insa de va­zut ce se va intampla in Grecia si daca eco­nomia americana va reusi sa isi mentina un ritm rezonabil de crestere fara noi masuri de stimulare".

Scenariu pesimist: BET ar putea pierde 17,5% - 20%

In contextul in care evolutia pietei lo­cale depinde de miscarea burselor exter­ne, dependente, la randul lor, de situatia generala a pietei financiare si a economiei reale, este greu de estimat cum va evolua piata locala in semestrul doi.

„Intr-un sce­nariu macrobursier international prepon­derent favorabil indicele BET ar putea urca cu 12,5% - 15% pana la finalul anului. Pe de alta parte, intr-un scenariu macro­bursier dominat de intensificarea riscu­rilor, predominant nefavorabil, indicele BET ar putea pierde 17,5% - 20% in a doua jumatate a anului curent", a declarat Andrei Radulescu, analist la Target Capi­tal. Mihai Caruntu este usor mai rezervat, considerand ca „o crestere a indicilor BVB cu pana la 10% fata de nivelul actual, pana la sfarsitul anului, este rezonabila".

Sursa: Financiarul

750 de euro/mp, pretul mediu al terenului construibil in Bucuresti... Creditele neperformante se apropie de cote alarmante...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x