Bursa de Valori Bucuresti a avut o crestere modesta in primul semestru al acestui an, dar au existat si companii care, alese in momentul potrivit, au adus castiguri surprinzatoare. Oltchim, Carbochim sau Azomures sunt actiunile-vedeta ale primei jumatati din 2011, in timp ce perdandele au fost Electroarges, Contor Group si COMCM Constanta. Pentru semestrul II analistii estimeaza o crestere modesta pentru Bursa, cu influente majori din plan extern.
BVB a inregistrat o crestere timida in prima jumatate a anului, de aproape 6,5%, in conditiile in care piata a fost influentata de contextul nefavorabil de pe piata financiara europeana indus de criza datoriilor suverane.
Cei mai lichizi 10 emitenti, a caror evolutie este sintetizata de indicele BET, au consemnat un avans mai redus decat media pietei, de 4,5%. Titlurile SIF si FP au marcat o evolutie modesta, valoarea indicelui BET-FI majorandu-se cu numai 2,6% in primele sase luni din cauza Fondului Proprietatea si a SIF Transilvania, care au suferit corectii de 18,7% si, respectiv, 7%.
Pe de alta parte, cea mai buna performanta la nivelul sectorului a avut-o SIF Oltenia, cu un avans de 7,14%. Evolutia pietei locale a fost corelata cu cea a marilor burse internationale, insa Bursa de la Bucuresti a manifestat o volatilitate mai ridicata.
Astfel, in intervalul ianuarie-aprilie, indicele reprezentativ al pietei, BET, a crescut cu aproximativ 10%, consemnand o miscare superioara indicilor externi, pe fondul ritmului bun de evolutie a economiei globale. Pe de alta parte, in perioada mai-iunie, BET a suferit o corectie de 7,6%, mai mare decat cele de 2,9% si, respectiv, 4,3% consemnate de DAX si Dow Jones, in contextul in care s-au intensificat semnalele de dezaccelerare a economiei mondiale, dar si cele privind criza finantelor publice in Europa.
Electroarges, afectata de increderea investitorilor
Cea mai buna performanta a acestui an a avut-o Oltchim, a carui cotatie a urcat de aproape noua ori. „Oltchim a crescut pe fondul intentiei statului roman de a privatiza compania pana la sfarsitul acestui an.
Paradoxal, Oltchim este una dintre companiile cu cele mai slabe rezultate financiare si cu perspective incerte, dar cu cea mai mare ascensiune a cotatiei", a comentat Dragos Darabut, analist Tradeville. Un investitor care a investit 10.000 de euro la finalul anului trecut in actiuni Oltchim a inregistrat un castig brut de aproape 75.000 de euro in primul semestru.
Plasarea sumei de 10.000 de euro in titluri FP sau SIF Transilvania ar fi pricinuit pierderi de 1.740 de euro, respectiv de 476 de euro, in timp ce SIF Oltenia ar fi adus un castig de aproape 1.060 de euro.
Din topul perdantelor se evidentiaza Electroarges, cu un declin de 72,5%, urmat de COMCM Constanta si Contor Group Arad. Electroarges Curtea de Arges (ELGS) care fabrica si comercializeaza produse de folosinta indelungata, precum si echipamente industriale, a inregistrat rezultate financiare pozitive. „Aspectele fundamentale nu explica scaderea de aproape 50% a cotatiei de la inceputul anului si pana inainte de majorarea capitalului social.
Este posibil ca increderea investitorilor in companie sa fi scazut dupa ce Consiliul de Administratie a modificat subit decizia de distribuire a dividendelor, precum si pe fondul schimbarilor din actionariat", a explicat analistul Tradeville.
BVB are potential pentru ca nu este scumpa
Analistii considera ca trendul pietei va fi dictat in continuare de situatia macrobursiera externa, iar in pofida faptului ca BVB are potential de crestere, un context extern nefavorabil va determina cu siguranta corectii pe piata locala. „Fluxul de stiri tot mai bune din prima jumatate de an a imbunatatit perceptia de risc de tara.
In conditiile unei imbunatatiri a bioritmului investitorilor fata de criza datoriilor suverane din zona euro, piata de la Bucuresti ar fi relativ bine pozitionata pentru a beneficia de intrari de capital strain, in prezent fiind o piata care nu poate fi considerata scumpa. Ea este evaluta cam de cinci ori nivelul profiturilor operationale EBITDA, cam de 12 ori profiturile nete si in echivalent valoare contabila.
Cum pentru 2011 sunt asteptate imbunatatiri ale profitabilitatii companiilor pe fondul unei iesiri mai lente din recesiune a economiei, se poate spune ca evaluarea BVB lasa loc de crestere, chiar daca nu substantiala", a declarat coordonatorul departamentului de analiza al BCR Mihai Caruntu.
Analistul Tradeville este de parere ca „multe dintre actiunile listate se tranzactioneaza la niveluri atractive raportat la veniturile si profitabilitatea inregistrate in ultimele 12 luni. Prin urmare, in mod normal, piata ar trebui sa creasca in a doua parte a anului. Ramane insa de vazut ce se va intampla in Grecia si daca economia americana va reusi sa isi mentina un ritm rezonabil de crestere fara noi masuri de stimulare".
Scenariu pesimist: BET ar putea pierde 17,5% - 20%
In contextul in care evolutia pietei locale depinde de miscarea burselor externe, dependente, la randul lor, de situatia generala a pietei financiare si a economiei reale, este greu de estimat cum va evolua piata locala in semestrul doi.
„Intr-un scenariu macrobursier international preponderent favorabil indicele BET ar putea urca cu 12,5% - 15% pana la finalul anului. Pe de alta parte, intr-un scenariu macrobursier dominat de intensificarea riscurilor, predominant nefavorabil, indicele BET ar putea pierde 17,5% - 20% in a doua jumatate a anului curent", a declarat Andrei Radulescu, analist la Target Capital. Mihai Caruntu este usor mai rezervat, considerand ca „o crestere a indicilor BVB cu pana la 10% fata de nivelul actual, pana la sfarsitul anului, este rezonabila".
Sursa: Financiarul
750 de euro/mp, pretul mediu al terenului construibil in Bucuresti... Creditele neperformante se apropie de cote alarmante...