Producatorii de electricitate si de energie termica vor primi ajutoare de stat in valoare totala de 4,7 miliarde de euro pana in 2023 pentru acoperirea diferentei dintre costul de productie si pretul de vanzare, se arata intr-un proiect al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutie teoretic independenta, dar care a depins intotdeauna de factorul politic. Principalii beneficiari sunt centralele invechite aflate in majoritate in proprietatea administratiilor locale.
Initiatorii proiectului isi justifica ideea prin faptul ca sprijinirea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica reprezinta o cerinta a UE si ca sistemele alternative, centralele de bloc sau sobele de teracota sunt mai poluante, chiar daca produc caldura cu costuri mai mici. In prezent, cota de piata a producatorilor de energie electrica in cogenerare, adica centralele care produc si curent si caldura, realizata pe ansamblul componentelor pietei angro de energie electrica, este de aproximativ 20,5%.
Din 1990 pana azi, numarul abonatilor la sistemul centralizat s-a injumatatit, de la aproape 3 milioane de apartamente la 1,6 milioane. In plus, statul plateste anual subventii de 500 de milioane de euro pentru acoperirea pierderilor din sistem, fie din cauza tehnologiei de producere a gigacaloriei, fie din cauza slabei izolari a retelei de conducte sau a blocurilor de locuit.
Cine suporta costurile
Costul salvarii CET-urilor pana in 2023 va fi suportat de consumatorii de electricitate, precum si de contribuabili. Este vorba de un mecanism de compensare a cheltuielilor care dureaza de ani intregi, prin care caldura furnizata populatiei sa fie tinuta la un pret suportabil prin mutarea costurilor pe seama consumatorilor captivi de energie electrica, intr-un numar mult mai mare.
Acestia din urma sunt alimentati cu electricitate produsa in special pe centralele pe carbuni, mai scumpe, in timp ce curentul ieftin de la Hidroelectrica este directionat spre asa-zisii „baieti destepti".
Intrucat implica sintagma de „ajutor de stat", sprijinul este acordat si de la buget, ceea ce inseamna ca practic cotizeaza toti cei care platesc o taxa sau impozit in aceasta tara.