Agentia Nationala de Administrare Fiscala este pe urmele persoanelor fizice care au realizat tranzactii imobiliare in scop comercial in perioada 2006-2008.
In total, pana in luna februarie a acestui an, in urma controalelor realizate, statul a stabilit ca are de recuperat aproximativ 560 de milioane de lei (136 de milioane de euro, calculat la un curs de 4,1 lei/euro), din care a incasat aproximativ 14%, respectiv 80 de milioane de lei (20 de milioane de euro).
Numai din tranzactiile realizate in judetul Ilfov statul are de recuperat 200 de milioane de lei (48 de milioane de euro). Din aceasta suma Fiscul a incasat 2 milioane de lei, adica doar 1%.
Incasari nesemnificative
Din tranzactiile realizate in Bucuresti si Sibiu (controlate de ANAF), statul are de recuperat 60 de milioane de lei din care a incasat 4 milioane de lei si, respectiv, 6 milioane de lei. Un alt exemplu ar fi judetul Brasov, de unde trebuie recuperate 25 de milioane de lei, din care s-au platit 4 milioane de lei. Din judetul Cluj, Fiscul trebuie sa recupereze TVA de 23 de milioane de lei, suma din care a incasat 4 milioane de lei.
Din aceste sume de recuperat, o parte sunt reprezentate de bunuri imobile confiscate de Fisc in contul datoriilor. Parte din aceste apartamente au fost deja scoase la vanzare pe site-ul Agentei Nationale de Administrare Fiscala, prin licitatie.
Statul a inceput inca din 2009 demersurile pentru controlul persoanelor fizice care au realizat tranzactii imobiliare in scopuri comerciale in perioada 2006-2008. Potrivit unor date recente prezentate de compania de consultanta Nexia, valoarea TVA pentru toate tranzactiile imobiliare realizate de persoanele fizice in anii 2006-2008 este de aproximativ 4 miliarde de euro, iar din aceste tranzactii 75% au fost ,,purtatoare" de TVA.
Ce spune legislatia
Tranzactiile pentru care trebuia platita TVA sunt cele realizate cu locuinte noi si cu terenuri construibile, cu caracter de continuitate. In perioada 2006-2008, conform datelor Fiscului, aproximativ 8.000 de persoane fizice au realizat 85.000 de tranzactii imobiliare. Potrivit reprezentantilor Nexia Romania, numai 1% din aceste persoane s-au inregistrat ca platitori de TVA.
Conform legii, persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt scutite de la plata Taxei pe Valoarea Adaugata. Aceasta facilitate a fost utilizata de numerosi dezvoltatori care au inregistrat tranzactiile in nume personal si nu prin intermediul unor firme.
Fiscul considera insa ca dovedirea unor acte de comert derulate de o persoana fizica implica automat ca aceasta este platitoare de TVA si nu se aplica scutirea de taxa.
Sursa: Financiarul
Guvernul va modifica din nou taxa de prima inmatriculare... Vodafone a pierdut aproape 86 mil. € din venituri si 533.000 de clienti...