Antena Căutare

Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR: "Romania nu va intra in incapacitate de plata. Daca reformele vor fi duse la bun sfarsit, am putea evita un nou imprumut"

"Romania nu va intra in incapacitate de plata. Daca reformele vor fi duse la bun sfarsit, am putea evita un nou imprumut. Am credinta ca actualele reforme vor fi facute, iar nevoile de finantare ale Romaniei vor putea fi acoperite de pe pietele financiare, nu printr-un nou acord de imprumut cu Fondul", a declarat prim-viceguvernatorul Bancii Centrale, Florin Georgescu

Intrebat care este ponderea creditelor angajate la bancile comerciale de catre bugetari, Georgescu a declarat ca BNR nu conduce asemenea evidente. "BNR nu face asemenea calcule. Poate ca bancile comerciale le fac, dar la nivel agregat ele nu exista", a precizat prim-viceguvernatorul.

Georgescu s-a aratat de asemenea preocupat de ritmul de crestere a datoriei publice ca procent din Produsul Intern Brut, precizand ca estimarile BNR indica un nivel de 40% la finele lui 2011. Reamintim ca, potrivit criteriilor Maastricht, nivelul maxim acceptat este de 60%. Florin Georgescu, a admis ca bancile comerciale au preferat sa crediteze mai mult sectorul guvernamental decat pe cel privat deoarece proiectele prezentate de acesta din urma nu au fost credibile, apreciind ca decizia acestora a fost una corecta.

"Bancile au libertatea de a credita sau nu companiile, populatia sau de a imprumuta guvernul. Bancile au creditat mai putin sectorul privat, in comparatie cu creditarea acordata statului, probabil din cauza faptului ca proiectele prezentate nu au fost credibile. Acestea sunt mai prudente si se uita cu mai multa atentie la factorul lichiditate si profitabilitate. Bancile comerciale au plasat banii acolo unde au obtinut o rata a profitului cu care se multumesc. Decizia acestora a fost una corecta", a explicat Georgescu.

Potrivit oficialului BNR, nu au existat situatii in care sumele eliberate de Banca Centrala sa iasa din tara, iar acum, cand rata inflatiei este foarte jos, 'este nevoie de injectie monetara bazata pe active sigure'.

Articolul continuă după reclamă

"Bancile au ajuns la un nivel de detinere a titlurilor de stat in procentaj de 14-15%, nivel optim mentionat in toate manualele de specialitate. Bancile din Romania nu s-au confruntat cu active toxice, pentru ca acestea au avut o piata destul de larga pentru a plasa produsele traditionale de care are nevoie publicul: credite de nevoi personale, pentru investitii, capital de lucru. Repet, nu s-a ajuns cu plasamentele la un nivel toxic asa cum s-a intamplat in cazul economiilor mai dezvoltate", a conchis Florin Georgescu.

Sursa: hotnews.ro

PSD propune trei trepte de impozit pe venit de 15, 25 si 35% si reducerea CAS cu 3%... Vladescu: Romania nu e destul de bogata pentru a le oferi cetatenilor viata dorita...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x