„De exemplu, una dintre conditionalitati este aprobarea celei de-a doua runde a Legii salarizarii unitare. De asemenea, autoritatile au spus ca bugetul pe 2011 va fi aprobat la finalul lunii decembrie. Rezultatele evaluarii au fost bune si am convenit asupra politicilor care vor fi adoptate de acum inainte. Dupa ce conditionalitatile vor fi implementate vom putea sa solicitam aprobarea boardului la mijlocul lunii ianuarie, conform asteptarilor noastre", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.
Premierul Emil Boc a explicat ca evaluarea misiunii FMI nu a fost una foarte usoara si ca negocierile au fost dure. Totusi, Jeffrey Franks s-a declarat dezamagit de performanta intreprinderilor de stat, intrucat multe dintre ele inregistreaza pierderi si acumuleaza arierate. Seful FMI a sugerat ca solutii pentru reformarea companiilor de stat restructurarea, privatizarea ori lichidarea.
„Arieratele sunt o provocare. Cand sistemul public nu isi plateste facturile, efectele sunt negative, mai ales la nivelul mediului de afaceri. La jumatatea anului, arieratele se ridicau la 2 miliarde de lei, in prezent reprezinta mai mult de un miliard de lei. De asemenea, unele dintre arieratele companiilor sunt catre guvern, deci guvernul isi datoreaza bani. Situatia ilustreaza magnitudinea problemei cu care ne confruntam si de ce este o chestiune atat de importanta pentru noi", a precizat Jeffrey Franks, care a adaugat ca arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi se ridica la 7 miliarde de lei.
Deficitul - flexibil, daca statul atrage bani din alte surse
In legatura cu cresterea salariului minim si cu reducerea contributiilor de asigurari sociale, seful misiunii FMI in Romania a declarat ca se va lua o decizie dupa ce guvernul va discuta cu partenerii sociali, patronate si sindicate.
„Nu este treaba noastra sa microgestionam problemele guvernului. Trebuie mentinuta o stabilitate a politicilor economice pe termen mediu, cel putin unul-doi ani, pentru ca mediul de afaceri sa-si realizeze planurile", a completat Franks.
Tot articolul, in Financiarul
BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la 6,25%... BNR a fixat tinta de inflatie pentru 2012: 3%...