Antena Căutare

FMI: Primiti transa doar daca aplicati tot ceea ce v-am cerut

Fondul Monetar International s-a saturat de tergiversarea autoritatilor romane privind politicile economice si conditioneaza eliberarea urmatoarei transe din imprumut de adoptarea Legii salarizarii unitare, de reformarea siste­mu­lui de pensii si de aprobarea buge­tului pe 2011.

De exemplu, una dintre conditio­na­litati este aprobarea celei de-a doua runde a Legii salarizarii unitare. De ase­me­nea, autoritatile au spus ca bugetul pe 2011 va fi aprobat la finalul lunii decembrie. Rezultatele evaluarii au fost bune si am convenit asupra politicilor care vor fi adoptate de acum inainte. Du­pa ce conditionalitatile vor fi imple­men­tate vom putea sa solicitam aprobarea boar­dului la mijlocul lunii ianuarie, conform asteptarilor noastre", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Premierul Emil Boc a explicat ca evaluarea misiunii FMI nu a fost una foarte usoara si ca negocierile au fost dure. Totusi, Jeffrey Franks s-a declarat dezamagit de performanta intreprin­de­rilor de stat, intrucat multe dintre ele inregistreaza pierderi si acumuleaza arierate. Seful FMI a sugerat ca solutii pentru reformarea companiilor de stat res­tructurarea, privatizarea ori lichi­darea.

Arieratele sunt o provocare. Cand sistemul public nu isi plateste facturile, efectele sunt negative, mai ales la nivelul mediului de afaceri. La jumatatea anului, arieratele se ridicau la 2 miliarde de lei, in prezent reprezinta mai mult de un miliard de lei. De asemenea, unele dintre arieratele companiilor sunt catre guvern, deci guvernul isi datoreaza bani. Situatia ilustreaza magnitudinea problemei cu care ne confruntam si de ce este o chestiune atat de importanta pentru noi", a precizat Jeffrey Franks, care a adaugat ca arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi se ridica la 7 miliarde de lei.

Deficitul - flexibil, daca statul atrage bani din alte surse

In legatura cu cresterea salariului minim si cu reducerea contributiilor de asigurari sociale, seful misiunii FMI in Romania a declarat ca se va lua o decizie dupa ce guvernul va discuta cu parte­nerii sociali, patronate si sindicate.

„Nu este treaba noastra sa micro­ges­tionam problemele guvernului. Trebuie mentinuta o stabilitate a politicilor eco­no­mice pe termen mediu, cel putin unul-doi ani, pentru ca mediul de afa­ceri sa-si realizeze planurile", a com­pletat Franks.

Tot articolul, in Financiarul

BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la 6,25%... BNR a fixat tinta de inflatie pentru 2012: 3%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x