- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fondul Monetar International a convenit cu oficialii Agentiei Nationale de administrare Fiscala ca pana in luna septembrie departamentul pentru investigarea averilor mari va fi functional.
Potrivit unor surse apropiate discutiilor, oficialii FMI nu au fost multumiti de ritmul cu care ANAF a demarat procedurile pentru infiintarea acestui departament, nemultumire pe care si-au exprimat-o la intalnirile din aceasta saptamana. In prezent, ANAF nu are nici suport IT, nici personal pentru a demara o investigatie complexa.
Departamentul proaspat infiintat are patru angajati care nu au beneficiat de niciun fel de training in acest domeniu. In luna februarie, Sorin Blejnar, presedintele ANAF, a declarat ca un control major al persoanelor fizice cu averi mari va avea loc in a doua jumatate a anului viitor, dar nu a exclus ca si in acest an sa fie efectuate verificari.
Potrivit surselor, pana in luna septembrie ANAF si-a asumat ca va angaja alti 40 de oameni in departament pe care ii va instrui si va consolida suportul IT necesar. Cel mai probabil, recrutarile se vor face din randul angajatilor din Garda Financiara care au ramas fara post in urma restructurarii institutiei.
Expertii FMI au sugerat, inca de la inceputul anului, intr-un raport, ca aplicarea legii privind controlul averilor mari va fi amanata din cauza lipsei de personal si a suportului IT.
In raportul Misiunii de Asistenta Tehnica din februarie 2011 realizat de expertii FMI se arata ca aplicarea masurii ar putea fi amanata din cauza lipsei de personal si a pregatirii insuficiente a inspectorilor de control. ,,Fazele programului au fost amanate cu 60-120 de zile din cauza lipsei de personal", potrivit raportului citat. Totodata, initiativa este infranata de lipsa suportului IT care ,,nu a fost initiat si nu exista niciun plan in acest sens", se mai arata in document.
,,Aspecte legate de structura si schema de personal trebuie solutionate intr-un viitor rezonabil, altfel controlul persoanelor fizice cu averi mari si implementarea metodelor de control indirect ar putea fi amanate pana dupa perioada dorita, 2011-2012", se mai arata in raport.
Ce recomanda oficialii Fondului
Expertii Fondului Monetar International recomandau ANAF, in ceea ce priveste acest tip de control, prelungirea perioadei stabilite pentru ancheta, de la trei luni la cel putin un an, si implementarea unui proces prin care persoanele fizice sa isi declare venitul global, lucru ce ar ,,simplifica asigurarea impozitarii venitului nedeclarat".
De asemenea, potrivit documentului, ,,e nevoie de o echipa de proiect/manager de proiect care sa coordoneze strategia si sa asigure implementarea corespunzatoare a metodelor indirecte".
Expertii FMI mai cred necesara elaborarea unei strategii organizatorice privind modul in care vor fi utilizate metodele indirecte. O sarcina majora ar fi elaborarea unor ,,pachete calitative de instruire pe subiectul metodelor indirecte pentru inspectorii de control".
Care sunt normele de aplicare
Guvernul a aprobat, in luna martie, normele de verificare a persoanelor cu venituri mari, proceduri care vor fi aplicate incepand cu acest an. Normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte de control stabilesc ca Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, iar pe perioada controlului poate solicita tertilor, inclusiv platitorilor de venit sau oricaror autoritati sau institutii publice, informatii sau documente pentru stabilirea situatiei fiscale reale.
Verificarea persoanelor cu venituri mari se va efectua in mai multe etape, care vor determina in final starea de fapt fiscala reala, in functie de care se va stabili daca se poate dovedi provenienta veniturilor si daca se va aplica impozit.
Intr-o prima etapa, organele fiscale vor efectua o analiza pentru a stabili riscul probabil pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor institutii sau autoritati publice.
Sursa: Financiarul
FMI: Romania poate accelera cresterea economica, dar cu reforme satisfacatoare si investtii solide... Tranzactiile din industria media au ajuns la 28,9 mld. USD, +67% fata de semestrul anterior...