Antena Căutare

FMI, suparat: ANAF are doar patru oameni sa controleze capitalistii romani

Agentia Nationala de Administrare Fiscala si-a asumat in fata exper­tilor Fondului Monetar Inter­na­tional, la intalnirile din aceasta saptamana, ca, pana in luna septembrie, va face functionala Directia pentru investigarea persoanelor fizice cu averi mari si va asigura suportul IT. Potrivit unor surse apropiate discu­tiilor, oficialii FMI si-au exprimat nemul­tumirea fata de stadiul actual al acestui nou departament, care are doar patru angajati, in prezent neinstruiti pentru investigatii atat de complexe.

Fondul Monetar International a convenit cu oficialii Agentiei Nationale de administrare Fiscala ca pana in luna septembrie departamentul pentru inves­tigarea averilor mari va fi functional.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, oficialii FMI nu au fost multumiti de ritmul cu care ANAF a demarat proce­durile pentru infiintarea acestui depar­tament, nemultumire pe care si-au exprimat-o la intalnirile din aceasta saptamana. In prezent, ANAF nu are nici suport IT, nici personal pentru a demara o investigatie complexa.

Departamentul proaspat infiintat are patru angajati care nu au beneficiat de niciun fel de training in acest domeniu. In luna februarie, Sorin Blejnar, presedintele ANAF, a declarat ca un control major al persoa­nelor fizice cu averi mari va avea loc in a doua jumatate a anului viitor, dar nu a exclus ca si in acest an sa fie efectuate verificari.

Potrivit surselor, pana in luna septembrie ANAF si-a asumat ca va an­gaja alti 40 de oameni in departament pe care ii va instrui si va consolida suportul IT necesar. Cel mai probabil, recrutarile se vor face din randul angajatilor din Garda Financiara care au ramas fara post in urma restructurarii institutiei.

Expertii FMI au sugerat, inca de la ince­putul anului, intr-un raport, ca aplicarea legii privind controlul averilor mari va fi amanata din cauza lipsei de personal si a suportului IT.

In raportul Misiunii de Asistenta Tehnica din februarie 2011 realizat de expertii FMI se arata ca aplicarea masurii ar putea fi amanata din cauza lipsei de personal si a pregatirii insufi­ciente a inspectorilor de control. ,,Fazele programului au fost amanate cu 60-120 de zile din cauza lipsei de personal", po­trivit raportului citat. Totodata, initia­tiva este infranata de lipsa suportului IT care ,,nu a fost initiat si nu exista niciun plan in acest sens", se mai arata in document.

,,Aspecte legate de structura si schema de personal trebuie solutionate intr-un viitor rezonabil, altfel controlul persoanelor fizice cu averi mari si implementarea metodelor de control indirect ar putea fi amanate pana dupa perioada dorita, 2011-2012", se mai arata in raport.

Ce recomanda oficialii Fondului

Expertii Fondului Monetar Interna­tional recomandau ANAF, in ceea ce priveste acest tip de control, prelungirea perioadei stabilite pentru ancheta, de la trei luni la cel putin un an, si implementarea unui proces prin care persoanele fizice sa isi declare venitul global, lucru ce ar ,,simplifica asigurarea impozitarii venitului nedeclarat".

De asemenea, potrivit documen­tu­lui, ,,e nevoie de o echipa de pro­iect/ma­nager de proiect care sa coor­do­neze strategia si sa asigure implementarea corespunzatoare a metodelor indirecte".

Expertii FMI mai cred necesara elaborarea unei strategii organizatorice privind modul in care vor fi utilizate metodele indirecte. O sarcina majora ar fi elaborarea unor ,,pachete calitative de instruire pe subiectul metodelor indi­recte pentru inspectorii de control".

Care sunt normele de aplicare

Guvernul a aprobat, in luna martie, normele de verificare a persoanelor cu venituri mari, proceduri care vor fi aplicate incepand cu acest an. Normele metodologice de aplicare a procedurii de utili­zare a metodelor indirecte de con­trol stabilesc ca Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, iar pe perioada controlului poate solicita tertilor, inclu­siv platitorilor de venit sau oricaror auto­ritati sau institu­tii publice, infor­matii sau documente pentru stabilirea situa­tiei fiscale reale.

Verificarea persoa­nelor cu venituri mari se va efectua in mai multe etape, care vor determina in final starea de fapt fiscala reala, in functie de care se va stabili daca se poate dovedi provenienta veniturilor si daca se va aplica impozit.

Intr-o prima etapa, orga­nele fiscale vor efectua o analiza pentru a stabili riscul probabil pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor institutii sau autoritati publice.

Sursa: Financiarul

FMI: Romania poate accelera cresterea economica, dar cu reforme satisfacatoare si investtii solide... Tranzactiile din industria media au ajuns la 28,9 mld. USD, +67% fata de semestrul anterior...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x