Conditiile insa vor fi mai dure. FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar, au declarat surse apropiate negocierilor. Lichidarea va avea menirea sa taie robinetul subventiilor care maresc artificial deficitul bugetar si distorsioneaza economia.
Delegatia Fondului Monetar International a ajuns astazi la Bucuresti unde a inceput negocieri pentru un nou acord, dar va realiza si cea de a saptea evaluare a actualului angajament. FMI va sta in capitala Romaniei pana pe 8 februarie.
Urmatorul acord cu Romania va fi, cel mai probabil, unul de tip precautionary Stand-By, pentru ca Romania nu este eligibila nici pentru o linie de creditare flexibila, nici pentru o linie de credit de tip precautionary. Banii vor fi accesati doar in situatii exceptionale, precum o criza regionala sau alte situatii de urgenta neprevazute. Va exista si o monitorizare stricta din partea FMI care urmareste reducerea arieratelor, continuarea reformelor, reducerea birocratiei in institutiile publice, monitorizarea sistemului bancar etc.
Noul acord va fi incheiat, probabil, pe o perioada de doi ani, insa in urma negocierilor perioada poate fi stabilita oriunde intre 9 luni si trei ani. Reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene au sugerat partii romane ca perioada optima ar fi de doi ani, dar ramane de vazut ce vor si autoritatile romane.
sursa:Jurnalul.ro