Ministerul de Finante are stabilit un program de finantare al deficitului pentru acest an, deficit care se ridica la 4,4 % din PIB, conform Bugetului de stat. Asta inseamna ca pentru sustinerea necesarului de finantare statul mai are nevoie de 24 miliarde de lei, circa 6 miliarde de euro.
Strategia Ministerului de Finante este ca banii sa fie luati in proportie de 54% de pe piata externa si doar 46% de pe piata interna. Pe de alta parte, in 2011, volumul de imprumuturi prin titluri de stat care trebuie refinantat este de circa 34 miliarde de lei. Acest volum cuprinde atat necesarul de finantare estimat a fi luat de pe piata interna, cat si dobanzile si principalul la titlurile de stat achizitionate de stat in anii trecuti.
"Calendarul de imprumuturi prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna este bine stabilit si isi va urma cursul. Ramane de vazut cand este timpul cel mai potrivit pentru iesirea pe pietele externe, care sunt costurile si care va fi reactia investitorilor", a declarat Tanasescu.
Acesta a mai adaugat ca se discuta despre crearea unui colectiv mai larg care sa se ocupe de finantarea deficitului, dar Departamentul de Trezorerie este bine pregatit si poate face fata si fara acest colectiv.
Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spune ca Romania are bani suficienti pentru salarii si pensii si considera ca "in acest an sunt premisele de a iesi din recesiune, pentru ca acest lucru se vede in buget".
"Avem, avem suficienti. Si pentru la anul, pentru ca economia functioneaza. Avem bani, sigur, sigur ca noi ne dorim sa iesim din recesiune si cred ca in anul acesta sunt premisele de a iesi din recesiune", a spus ministrul Finantelor.
El a adaugat ca au fost obtinute rezultatele bune in acordul cu FMI care se va incheia la sfarsitul lunii martie. "Sunt niste rezultate foarte bune, apreciate de FMI si Comisia Europeana. Rezultatele pe TVA sunt bune. Incasarile din TVA ne-au asigurat plata arieratelor si incadrarea in deficitul de 6,5%", a spus Ialomitianu.
Deficitul bugetar inregistrat la finele anului trecut a fost de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, de 34,6 miliarde de lei.
Veniturile incasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde de lei si au fost cu 7,2% mai mari, in termeni nominali, fata de anul 2009.
Sursa: Jurnalul National
FMI si CE cer calcularea deficitului dupa metodologia UE, care include si arieratele!... Piata imobiliara, relansata in urmatorii doi-trei ani...