Activitatea CFR risca sa fie blocata de neplata unei datorii de peste 2.400 milioane de lei, acumulata in perioada decembrie 2005 - iulie 2011. Compania de cai ferate are de platit aceasta suma furnizorilor privati de energie electrica Enel, E.ON si CEZ (peste 803 milioane de lei) si companiei de stat Electrica (peste 1.236 milioane de lei). Aproximativ 41% din totalul datoriei CFR o reprezinta penalitatile de intarziere la plata, potrivit CSN Meridian.
"Este o situatie fara precedent. Exista riscul ca functionarea companiei sa fie grav perturbata sau chiar blocata. Sucursala CF Bucuresti are sechestrate spatii din cladirea Garii de Nord. In Brasov sunt cladiri in care activeaza Oficiul de Informatica. Transferul echipamentelor IT din spatiile susceptibile sa fie vandute de creditori ar fragmenta sau chiar intrerupe functionarea Oficiului. Intre bunurile ce pot fi valorificate de creditori se afla utilaje grele de cale ferata si statii modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul roman. Instrainarea acestora ar duce la suspendarea imprumuturilor si invalidarea internationala a garantiei statului", a explicat Ion Popescu.
Confederatia sindicala precizeaza ca la avalansa de procese pentru neplata datoriilor se adauga si numeroase sentinte definitive de executare silita, inca nepuse in aplicare. Furnizorii de stat detin dosare de executare silita asupra activelor CFR estimate la 75% din valoarea stabilita de un evaluator independent. La aceasta se adauga TVA, cheltuielile de evaluare, cele de judecata si comisioanele de executare.
Potrivit CSN Meridian, datoriile s-au acumulat din cauza faptului ca energia electrica a fost achizitionata de la furnizori la preturi si de trei ori mai mari, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA nefiind consumator eligibil si neputand achizitiona energie electrica de pe piata libera, devenind astfel consumator captiv.
Vezi pe ce da banii Ministerul Apararii in plina criza economica!... FMI cere privatizari grele in Energie...