"La momentul actual, compania petroliera Gazprom Neft,o subsidiara a Gazprom, nu este interesata sa achizitioneze de actiuni OMV Petrom", au declarat reprezentantii Gazprom. Compania Gazprom Neft este divizia petroliera a Gazprom, prin intermediul acesteia, grupul rus, achizitionand, de exemplu, principala companie petroliera din Serbia, Naftna Industrija Srbije (NIS).
Firma sarba a semnat saptamana trecuta cu canadienii de la East West Petroleum Corporation (EWP) un acord de dezvoltare a patru blocuri de explorare a gazului si petrolului din Romania. Licentele sunt pentru vestul tarii, pentru zone putin explorate pana acum, proiectul mai avand nevoie de aprobarea Guvernului Romaniei.
Declaratia Gazprom lasa evident loc posibilitatii unei achizitii viitoare, analistii asteptandu-se totusi ca marile multinationale sa nu intre in "joc" decat daca ar vedea intr-o asemenea achizitie o investitie strategica.
Matthias Siller, responsabilul pentru pietele emergente din cadrul Baring Asset Management Londra, unul dintre cele mai respectate nume la nivel global in ceea ce priveste administarea investitiilor. spunea recent ca este "exclus" un interes din partea Gazprom, LukOil sau al altor companii de asemenea talie pentru oferta Petrom, pachetul pe care il scoate la vanzare statul urmand sa atraga mai curand investitorii de nisa, fondurile specializate.
Cei mai puternici bancheri de pe piata locala atrageau atentia, la randul lor, ca ar putea sa nu existe un interes foarte mare pentru actiunile pe care vrea sa le vanda statul, in conditiile in care sunt scoase la vanzare pachete de doar 10-20, care nu sunt atractive pentru multinationale.
Oferta Petrom este estimata la o valoare de peste 500 milioane de euro, urmand sa fie cea mai mare tranzactie de acest gen din istoria Bursei de la Bucuresti (BVB). Lansarea ofertei este asteptata pentru luna iulie, dar consortiul care pregateste vanzarea, in frunte cu rusii de la Renaissance Capital, iau in calcul si amanarea pana in septembrie, daca nu vor fi favorabile conditiile de piata.
Renaissance Capital este cea mai puternica banca de investitii din Rusia, iar brokerii de pe piata locala spun ca participarea ei la aceasta oferta ar putea oferi acces unor investitori din regiuni unde marile grupuri financiare ale lumii nu au o prezenta foarte puternica. Renaissance mai are operatiuni pe pietele din Comunitatea Statelor Independente (CSI), Africa si Asia, unul dintre clientii fideli, de-a lungul timpului, fiind chiar Gazprom.
Gigantul petrolier rus a fost interesat de-a lungul timpului de Petrom, intrand inclusiv in cursa pentru privatizarea companiei in 2004. Oficialii Gazprom si cei ai OMV chiar discutasera despre o posibila alianta pentru a cumpara impreuna Petrom, dar ulterior OMV a decis sa liciteze pe cont propriu.
OMV a reusit de altfel sa preia Petrom, platind 670 milioane de euro pentru 33% din actiunile companiei si realizand o majorare de capital in valoare de 830 milioane de euro, care i-a permis sa-si majoreze participatia la 51%.
La acel moment, Gazprom era interesata mai mult de rezervele de gaz ale Petrom, compania romaneasca avand rezerve de 1,2 miliarde de barili de petrol si gaze, principalul active, care i-a permis sa faca un profit de peste 500 milioane de euro anul trecut si de 200 milioane de euro in primul trimestru din 2011.
Statul roman mai controleaza, prin intermediul Ministerului Economiei, 20,6% din actiunile Petrom, un alt pachet de peste 20% fiind detinut de Fondul Proprietatea (FP). Grupul Franklin Templeton, care administreaza FP, a fost in acest an unul dintre principalii cumparatori de actiuni Petrom, prin intermediul mai multor fonduri, mentionand totodata ca fondurile Templeton iau in considerare si participarea la oferta secundara de la Petrom.
Sursa: Antena3
Decizie cu substrat politic: DNA a blocat conturile CET Iasi... Leul s-a apreciat in raport cu euro si dolarul. Vezi cursul BNR!...