Antena Căutare

Germania salveaza zona euro - Unda verde pentru participarea la Mecanismul European de Stabilitate

Curtea Constitutionala a Germaniei a avizat participarea Guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES). Prin urmare, tratatul de infiintare a fondului de salvare a zonei euro poate merge la ratificare in Parlament, dar cu anumite conditii.

Conditiile stabilite de Curtea suprema de la Karlsruhe se refera la expunerea financiara pe care si-o poate asuma guvernul german fata de fond, care nu poate depasi plafonul de 190 miliarde euro stabilit initial fara aprobarea Bundestagului, camera inferioara a Parlamentului.

Pe de alta parte, CCR a Germaniei a avizat participarea Guvernului si la fondul de urgenta de 500 miliarde euro al statelor din zona euro si pactul de disciplina fiscala semnat de 25 de lideri europeni in prima parte a acestui an. Dar judecatorii au respins o clauza de confidentialitate din tratatul de infiintare a fondului de urgenta, hotarand ca orice decizie a MES trebuie avizata de ambele camere ale Parlamentului german.

Decizia Curtii de la Karlsruhe s-a resimtit imediat in mediul de afaceri, bursele europene si moneda euro crescand dupa citirea hotararii. Astfel, indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene este in urcare cu 0,4%, dupa ce a deschis in stagnare in asteptarea deciziei. Iar indicele DAX 30 al bursei de la Frankfurt a castigat 0,8%, in timp ce CAC 40 - Paris este in urcare cu 0,6%. Cursul euro a afisat mircuri un avans usor fata de dolar, de la 1,2857 dolari la 1,2901 dolari pe euro. Iar uncia de aur s-a apreciat cu 0,5%, la 1.744 dolari, in timp ce barilul de petrol cu livrare in octombrie a avansat cu 0,5%, la 97,67 dolari.

Romanii au redus cheltuielile cu alimentele, dar au alocat mai multi bani pentru bere... Un proiect de pe vremea lui Ceausescu prinde contur in 2012: Aeroportul de la Adunatii Copaceni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x