Cu toate acestea, actualul nivel al pretului aurului (1.367 dolari pe uncie) este in continuare, in termeni reali (ajustat la inflatie) mult sub nivelul celui atins in 1980.
De asemenea, 82% dintre producatorii de aur se asteapta ca nivelurile productiei lor de metal pretios sa creasca in urmatorul an, iar reprezentantii industriei estimeaza ca se poate atinge chiar si nivelul de 3.000 de dolari uncia.
"Tinand cont de cererea mare de aur, va fi interesant de urmarit daca acele companii miniere care au identificat depozite aurifere marginale vor demara productia intr-un ritm mai rapid decat ar face-o in conditii normale de piata", a comentat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, liderul Grupului pentru industria energetica, miniera si de utilitati din cadrul PwC Romania.
Sondajul PwC arata ca 70% dintre producatorii de aur intentioneaza sa foloseasca lichiditatile aditionale obtinute ca urmare a pretului ridicat al aurului pentru identificarea unor noi depozite sau extinderea celor actuale pentru a asigura un grad ridicat de refacere a rezervelor de aur.
Marea majoritate (78%) vor sa extinda actualele exploatari, 54% doresc sa caute noi depozite de aur iar 37% au de gand sa continue cu fuziuni si achizitii.
Razboiul monedelor
"Ingrijorarile legate de fragilitatea monedelor, indeosebi cea a dolarului american si al monedei euro, contribuie la cresterea pretului aurului. Deficitele bugetare considerabile si gradul din ce in ce mai ridicat de indatorare al sectorului public in Statele Unite si Europa pun presiune asupra celor doua monede de circulatie globala. Drept urmare, din ce in ce mai multe state se indreapta spre rezervele de aur ca substitut la pastrarea rezervelor in valuta", se arata in comunicatul PwC.
Tot articolul, in Jurnalul National