Executivul vrea să reducă taxa pe activele bancare şi să introducă o nouă referinţă în cazul noilor credite în lei, potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, prin care Guvernul vrea să aducă modificări la măsurile impuse prin OUG 114.
Prin OUG 114, anunţată în decembrie 2018, Guvernul vrea să impună o serie de măsuri fiscale controversate, care au reprezentat subiectul unor discuţii aprinse în primele trei luni ale acestui an.
Reprezentanţi ai Guvernului au purtat negocieri inclusiv cu reprezentanţi ai băncilor, pe marginea taxei ”pe lăcomie”, care ar fi urmat să taxeze băncile în funcţie de nivelul activelor bancare şi de cel al ROBOR.
Marţi seara, Ministerul Finanţelor a publicat draftul Ordonanţei care ar urma să aducă modificări OUG 114. Astfel, cota de impozitare a băncilor ar urma să scadă de la 1,2% pe an la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piaţă de sub 1% şi la 0,4% pentru cele cu o cotă de piaţă de peste 1%.
Totodată, băncile vor raporta către stat şi vor plăti taxa semestrial, deşi solicitaseră ca plata să fie efectuată anual. Însă, statul nu va mai impozita băncile aflate pe pierdere, aşa cum era în OUG 114, iar Guvernul elimină şi indexarea taxei în funcţie de evoluţia indicatorilor ROBOR la 3 şi 6 luni.
Mai mult de atât, Guvernul modifică şi OUG privind creditele pentru consumatori şi cele creditele ipotecar, introducând un nou mod de calcul al referinţei pentru creditele în lei. Astfel, creditele în lei nu se vor mai raporta la ROBOR, ci la un indice de referinţă calculat pe baza tranzacţiilor efective, ce va fi calculat de către BNR trimestrial.
Sursa: News.ro
Românii scapă de ROBOR! Cum se vor calcula creditele bancare!... Ce se întâmplă cu pensiile și Pilonul 2! Guvernul anunță schimbarea momentului...