Antena Căutare

Haos in sistemul contabil! Guvernul a reusit sa imparta 2010 in doi ani fiscali

Eliminarea impozitului minim da­to­rat statului de catre firme, la 1 oc­tom­brie anul trecut, a condus la o pre­miera absoluta din punct de vedere contabil, 2010 fiind im­partit in doi ani fiscali. Contabilii spun ca intampina greutati mari in calculul impozitului pe profit, intrucat normele Ministerului de Finante sunt inca neclare. Firmele vor fi nevoite in 2011 sa de­puna doua declaratii legate de impozitul datorat statului, cu doua termene sca­dente, 25 februarie, respectiv 25 aprilie.

Abrogarea impozitului minim nu a fost bine primita de catre contabili, acestia spunand ca vor avea mult de munca si vor trebui sa fie mai atenti la calculul cheltuielilor. Totodata, contabilii au precizat ca inca sunt astep­tate nor­mele de aplicare ale ordonantei, intrucat sunt multe necunoscute in ceea ce priveste modul de calcul al impo­zitului, in special pentru ultimul tri­mestru, care reprezinta un alt an fiscal. Contabilii s-au mai confruntat cu o si­tuatie aproape similara, dar fara ca anul fiscal sa fie impar­tit in doua parti, cand a fost intro­dus impozitul forfetar.

Ordonanta nu este clara, iar Minis­terul de Finante trebuie sa vina cu la­muriri in ceea ce priveste modul de cal­cul al impozitului, de transmitere a de­claratiilor, asa cum a facut, de exemplu, in cazul impozitarii microintre­prinde­rilor. Sunt firme care au platit impozit pe profit in toate cele patru trimestre ale anului trecut si nu stim daca acestea mai depun doua declaratii 101 (formularul declaratiei anuale de impozit pe profit - n.r.)", a declarat Ioana Sarbu, manager la Tax Advisory Services Mazars.

Recuperarea pierderii fiscale

Specialistii in fiscalitate au precizat ca unul dintre efectele negative ale ordo­nantei guvernamentale se va exercita asupra calculului pierderii fiscale. Astfel, din cauza ca 2010 are doua perioade fiscale, perioada de sapte ani in care se recupereaza pierderea va fi de fapt mai mica cu un an.

Perioada de sapte ani de recuperare a pierderilor fiscale se reduce practic la sase ani, din cauza celor doua perioade fiscale din 2010. Cate declaratii vor depune mai exact firmele nu se stie. Sunt mai multe spete - firme care au platit tot anul impozit pe profit sau firme care au platit doar un trimestru sau doua", a explicat Luminita Ristea, Managing Partner Nexia.

Aceasta a afir­mat ca firmele isi vor depune bilantul o singura data, masura Ministerului de Finante de impartire a anului 2010 in doua perioade fiscale fiind una care nu afecteaza principiile de contabilitate, iar efectele se observa numai in zona de fiscalitate.

Totodata, in cazul scutirii impozitu­lui pe profitul reinvestit, calculul se va face in functie de investitiile realizate si de impozitul pe profitul care va fi platit pentru cele doua perioade.

„Nu am auzit de firme care sa reinvesteasca profitul in 2010. Profitul reinvestit reprezinta doar o amanare de la plata impozitelor, intru­cat pentru investitia pe care o realizezi tot ajungi sa platesti taxe", a completat Ristea.

Exper­tul fiscal a mai spus ca limita de chel­tuieli sociale, de protocol si cu spon­sorizarea va fi calculata pentru fiecare in­ter­val.

Declaratie unica pentru firme

Companiile vor depune din acest an o declaratie unica pentru plata impo­zitului pe venit si pentru contributiile de asigurari sociale ale angajatilor.

Tot articolul, in Financiarul

INS: Castigul salarial mediu net a crescut cu 37 de lei in noiembrie 2010, la 1.377 lei... Seful BCR compara Romania cu „Frumoasa din padurea adormita”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x