- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Abrogarea impozitului minim nu a fost bine primita de catre contabili, acestia spunand ca vor avea mult de munca si vor trebui sa fie mai atenti la calculul cheltuielilor. Totodata, contabilii au precizat ca inca sunt asteptate normele de aplicare ale ordonantei, intrucat sunt multe necunoscute in ceea ce priveste modul de calcul al impozitului, in special pentru ultimul trimestru, care reprezinta un alt an fiscal. Contabilii s-au mai confruntat cu o situatie aproape similara, dar fara ca anul fiscal sa fie impartit in doua parti, cand a fost introdus impozitul forfetar.
„Ordonanta nu este clara, iar Ministerul de Finante trebuie sa vina cu lamuriri in ceea ce priveste modul de calcul al impozitului, de transmitere a declaratiilor, asa cum a facut, de exemplu, in cazul impozitarii microintreprinderilor. Sunt firme care au platit impozit pe profit in toate cele patru trimestre ale anului trecut si nu stim daca acestea mai depun doua declaratii 101 (formularul declaratiei anuale de impozit pe profit - n.r.)", a declarat Ioana Sarbu, manager la Tax Advisory Services Mazars.
Recuperarea pierderii fiscale
Specialistii in fiscalitate au precizat ca unul dintre efectele negative ale ordonantei guvernamentale se va exercita asupra calculului pierderii fiscale. Astfel, din cauza ca 2010 are doua perioade fiscale, perioada de sapte ani in care se recupereaza pierderea va fi de fapt mai mica cu un an.
„Perioada de sapte ani de recuperare a pierderilor fiscale se reduce practic la sase ani, din cauza celor doua perioade fiscale din 2010. Cate declaratii vor depune mai exact firmele nu se stie. Sunt mai multe spete - firme care au platit tot anul impozit pe profit sau firme care au platit doar un trimestru sau doua", a explicat Luminita Ristea, Managing Partner Nexia.
Aceasta a afirmat ca firmele isi vor depune bilantul o singura data, masura Ministerului de Finante de impartire a anului 2010 in doua perioade fiscale fiind una care nu afecteaza principiile de contabilitate, iar efectele se observa numai in zona de fiscalitate.
Totodata, in cazul scutirii impozitului pe profitul reinvestit, calculul se va face in functie de investitiile realizate si de impozitul pe profitul care va fi platit pentru cele doua perioade.
„Nu am auzit de firme care sa reinvesteasca profitul in 2010. Profitul reinvestit reprezinta doar o amanare de la plata impozitelor, intrucat pentru investitia pe care o realizezi tot ajungi sa platesti taxe", a completat Ristea.
Expertul fiscal a mai spus ca limita de cheltuieli sociale, de protocol si cu sponsorizarea va fi calculata pentru fiecare interval.
Declaratie unica pentru firme
Companiile vor depune din acest an o declaratie unica pentru plata impozitului pe venit si pentru contributiile de asigurari sociale ale angajatilor.
Tot articolul, in Financiarul
INS: Castigul salarial mediu net a crescut cu 37 de lei in noiembrie 2010, la 1.377 lei... Seful BCR compara Romania cu „Frumoasa din padurea adormita”...