Anul 2018 va fi dedicat amenajărilor interioare și exterioare. Observând trendul din ultimul an, analiștii din domeniu spun că anul acesta va fi cel mai bun pentru fírmele care comercializează gresie și faianță, de la începutul crizei financiare din 2008. Marii producători s-au pregătit deja cu fast și au anunțat noile colecții.
Ce este gresia?
Gresia este o dală subțire de argilă sau alte substanțe anorganice. Aceste dale sunt întărite în cuptor și, de obicei, acoperite cu un fel de smalț. Cea mai importantă proprietate a gresiei este durabilitatea ei. Dovada: arheologii au descoperit bucăți de ceramică intactă în ruinele din Roma, Grecia și Egipt.
Puțină istorie
Când a fost descoperită gresia? Primele datări istorice ale placărilor cu ceramică au fost făcute acum 4-5000 de ani în interiorul piramidelor egiptene. S-au descoperit scene care arată lucrători de ceramică. Apoi, ramășițe ale băilor placate cu mozaicuri de ceramică se pot vedea și astăzi în cetățile grecești. Moda de a înfrumuseța locuința și exteriorul ei a cunoscut un boom în momentul în care a pătruns în Spania civilizația arabă. Palatele maurilor din orașele spaniole sunt cea mai bună dovadă în acest sens.
Tipuri de plăci ceramice
Păcile ceramice se diferențiază în funcție de numărul de arderi la care sunt supuse și rezultatul acestora. Astfel, prima categorie de plăci este cea de plăci neglazurate. Ele se ard o singură dată în cuptor. A doua categorie este cea a plăcilor glazurate. După prima ardere suferă o a doua ardere la o temperatură mai înaltă pentru a produce pe una din suprafețele plăcii un strat lucios, impermeabil și dur. Ultima categorie este gresia porțelanată. Placa de lut este vitrifiată în profunzime rezultând un material compact ca duritate, lucios pe ambele suprafețe.
Gresia menită să stea afară
Când spui gresie, te gândești la decorarea băii și a bucătăriei. Dar cei care au și o curte, ori un apartament cu un balcon sau cu terasă ar trebui să arunce un ochi și la gresia de exterior. Este ideală pentru a fi folosită pe terase, balcoane și curte, și cam în orice zonă neacoperită din gospodărie și pe marginea bazinelor și a piscinelor. Este ușor de montat, nu costă mult, este rezistentă în timp și la orice fel de intemperii. Extrem de important, mulțumită ei, dispare atât de neplăcutul noroi. Dacă este corect aleasă, este și antiderapantă, adică nu aluneca nici dacă temperatura scade sub zero grade, nici dacă plouă.
Cum alegem gresia de exterior
Pentru a alege corect o gresie de exterior, trebuie să ținem cont de caracteristicile tehnice ale acesteia. În primul rând, de proprietățile fizice: rezistentă la șocuri mecanice, gradul de absorbție al apei, rezistentă la uzură și la îngheț. Sunt apoi proprietățile chimice pe care trebuie să le luați în considerare: rezistentă la produsele chimice menajere și la sărurile pentru piscină, precum și rezistentă la pătare.
Gresia care păcălește ochiul
Tot pentru exterior poate fi utilizat un tip de gresie care imită lemnul. Celebra gresie de tip parchet. Dar poate fi folosită și la interior. În living și pe holuri. Èxistă modele de gresie tip parchet ce reproduc diferite esențe de lemn cum ar fi gresie cu aspect de parchet stejar, gresie tip parchet albă, wenge, nuc și alte esențe seducătoare. Un detaliu important este că rezistă mult mai mult ca parchetul. Și, dacă vreți să o faceți și călduroasă, puteți să puneți încălzire în pardoseală.
Greșeli comune ale cumpărătorului
Indiferent dacă iau gresie pentru baie, pentru a amenaja bucătăria sau pentru exteriorul unei case, mulți cumpărători comit greșeli atunci când achiziționează gresia. În medie, un român pierde puțin peste 3000 de lei, arată unele studii ale specialiștilor în domeniu. Greșelile vin ca urmare a slabei informări, arată analize realizate de producători.
Drept urmare, este recomandat ca achiziționarea acestor produse să se facă din magazinele specializate, unde cumpărătorii au la dispoziție consiliere și, evident, informațiile care îi pot ajuta să ia cea mai bună decizie.
Sursa foto pixabay.com