Totusi, clientii nu se inghesuie, desi valoarea unui bun executat silit scade chiar si cu o treime fata de pretul pietei in conditiile in care nu se gasesc cumparatori. De exemplu, o casa evaluata la 70.000 de euro poate ajunge la 40.000 sau chiar mai putin. Ca sa scape mai repede de sutele de locuinte executate, bancherii ofera un credit special celor care vor sa cumpere o astfel de casa.
"Nu mai este nevoie de actele imobilului pentru ca se afla in posesia bancii, creditul se acorda in maxim 24 de ore, dobanzile sunt preferentiale", a declarat reprezentantul unei banci.
Cu alte cuvinte, clientul bancii nu mai plateste expertiza imobilului sau alte comisione de acordare a creditului. In plus, dobanda oferita la un astfel de credit este mai mica decat cea a unui credit obisnuit. De exemplu, pentru o locuinta de 50.000 de euro, se plateste o rata de nici 300 de euro, cu peste 30 de euro mai mica decat in cazul unui imprumut imobiliar obisnuit. Daca se poate cumpara imobilul prin Prima Casa, atunci rata ar fi si mai mica, de aproape 250 de euro.
Specialistii imobiliari ii sfatuiesc insa pe doritori sa verifice cu atentie oferta bancilor. In unele cazuri, bancherii tin la pret si ofera locuinte la preturi mai mari decat ale pietei.
Analistii estimeaza ca preturilor apartamentelor vor mai scadea cu inca 10 procente in urmatoarele 12 luni, dupa ce s-au redus deja la jumatate fata de 2008.
MINIPRENORII: afaceri mici din pasiuni mari... Romania, dupa Sri Lanka si Mongolia intr-un top privind prosperitatea...