Antena Căutare

Începând din iulie, activitatea din industrie va scădea din motive sezoniere. Scăderea ar putea fi însă mai drastică

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

În luna mai, în industria românească, activitatea a fost la fel de modestă ca în aprilie şi sub nivelul din martie, dar, conform tiparului anual, începând din iulie activitatea va scădea din motive sezoniere, iar scăderea ar putea fi mai drastică, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP şi SNSPA şi publicat marţi.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Volumul producţiei a avut în mai 58 de puncte, faţă de 57 în aprilie şi 63 în martie. Rezultatul global pe primele 5 luni ale anului e ceva mai slab decât în perioada similară a anului trecut, iar stocurile se află tot în zona de contracţie, 47 de puncte, pe fondul ritmului scăzut al activităţii, potrivit managerilor.

Comenzile noi se situează la 59 de puncte faţă de 58 în aprilie, o schimbare prea mică pentru a semnaliza o creştere reală a cererii interne.

”Comenzile pentru export au crescut de la 52 în aprilie la 57 în mai. Creşterea vine însă pe fondul volatilităţii şi nu a unei tendinţe ascendente lineare. Este posibilă o accelerare pre-sezonieră a exporturilor în perspectiva contracţiei viitoare a activităţii industriale europene, din cauza sezonalităţii. În 2018 s-a produs un puseu similar, în sensul unui mic vârf de cerere externă în luna iunie care s-a topit însă în lunile următoare”, se arată în comunicat.

Totodată, importurile de materii prime au crescut timid de la 54 în aprilie la 56 în mai, probabil pe fondul asigurării resurselor necesare pentru acoperirea comenzilor externe.

Numărul angajaţilor s-a contractat şi mai mult, la 45 de puncte, faţă de 48 în aprilie şi 51 în martie.

Tiparul curent în industrie este tendinţa creşterii numărului de salariaţi în februarie, martie, aprilie şi de contracţie a forţei de muncă în lunile mai, iunie, iulie şi august. Pe parcursul unui an contracţia forţei de muncă durează cam 6-7 luni, din care 3-4 sunt întotdeauna în cursul verii, potrivit managerilor.

Costurile de producţie au continuat să scadă la 65 de puncte, faţă de 68 în aprilie şi 75 în ianuarie. Scăderea este lineară şi reprezintă rezultatul cumulat al activităţii slabe şi a reducerii personalului.

”Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au crescut de la 57 la 59, dar volatilitatea preţurilor în primele 5 luni a fost mai mare decât în perioada similară din 2018. Volatilitatea mai mare înseamnă riscuri mai mari”, se arată în raport.

Indicatorul sintetic de încredere în viitor a scăzut la 62 de puncte faţă de 70 în ianuarie.

”Aşteptările privind cererea viitoare tind să se deterioreze cel mai rapid, mai ales încrederea în multiplicarea comenzilor pentru export. De la o lună la alta, managerii au tot mai puţine speranţe că va urma o creştere sănătoasă a cererii interne şi externe în perioada următoare”, se arată în comunicat.

Barometrul Industriei este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de peste 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Sursa : news.ro

Cum poți câștiga 800 de euro chiar dacă nu ai experiență... Bănci centrale şi autorităţi de reglementare din Europa cer lămuriri despre proiectul criptomonedei Libra anunţat de Fac...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x