Antena Căutare

INS: Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 22,3%, în primele cinci luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2019

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 22,3%, în primele cinci luni ale anului, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 23,7%, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În luna mai 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 7,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitatea scăzut cu 2,2%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 11,7%, respectiv cu 14,3%. În perioada 1 ianuarie-31 mai 2020, faţă de perioada 1 ianuarie-31 mai 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 22,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 23,7%”, informează INS.

În luna mai, comparativ cu aprilie, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 7,9%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,8%), lucrările de construcţii noi (+7,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+6,1%). Pe obiecte de construcţii, seria brută indică majorări astfel: construcţiile inginereşti (+9,1%), clădirile nerezidenţiale (+7,8%) şi la clădirile rezidenţiale (+5,4%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,2%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-8,1%), lucrările de construcţii noi (-2,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,4%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate arată creşteri ale volumului clădirilor nerezidenţiale şi clădirilor rezidenţiale cu 1,9%, respectiv cu 1,6%, dar şi o reducere avolumului lucrărilor de construcţii inginereşti cu 5,9%.

În luna mai 2020 comparativ cu mai 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 11,7%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri la volumul lucrărilor de reparaţii capitale (+58,7%) şi al celor de întreţinere şi reparaţii curente (+39,1%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 1,5%.

Articolul continuă după reclamă

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii inginereşti (+26,4%) şi clădirilor rezidenţiale (+12,0%).

Volumul lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale a scăzut cu 6,7%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 14,3%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de reparaţii capitale (+62,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+39,7%) şi la lucrările de construcţii noi (+2,6%). Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii inginereşti (+32,6%) şi clădirilor rezidenţiale (+13,0%). Volumul lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale a scăzut cu 3,9%.

În primele cinci luni, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 22,3%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+58,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+58,1%) şi la construcţiile noi (+9,1%).

Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+39,7%), clădirile rezidenţiale (+19,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total allucrărilor de construcţii a crescut cu 23,7%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+63,6%), al lucrărilor de reparaţii capitale (+50,2%) şi al lucrărilor de construcţii noi (+11,2%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază creşterea volumului construcţiilor inginereşti (+39,4%), clădirilor rezidenţiale (+19,8%) şi al clădirilor nerezidenţiale (+8,4%).

”Informaţiile din acest comunicat de presă (mai 2020) surprind impactul crizei Covid-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020. Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem constienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei şi societăţii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice”, precizează INS.

Indicii de volum în construcţii se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii. Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti). Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.


Sursa : news.ro

Poprirea electronică, noua metodă ANAF pentru a-i prinde pe românii datornici. De când se aplică executarea online... eJobs România: Medicii și asistentele continuă și în luna iunie să fie cei mai căutați candidați pentru joburile din str...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x