Antena Căutare

Interviu cu Cristian Secosan, seful Siemens Romania: Exista riscul sa scada exporturile si sa reintram in recesiune

Pentru Romania exista riscul pe termen scurt ca exporturile sa scada si economia sa reintre in recesiune, avertizeaza Cristian Secosan, country manager Siemens SRL – “creierul” local al operatiunilor celui mai mare grup industrial din Europa, in conditiile in care gigantul german activeaza aici prin intermediul mai multor companii.

De altfel, indicii in acest sens apar si din datele macroeconomice raportate pentru trimestrul al doilea la care se adauga revizuirile de crestere pentru acest an care arata o incetinire a economiilor din Franta, Germania, Italia si nu numai, adica a principalelor destinatii de export ale Romaniei, in conditiile in care exporturile au adus pe crestere Produsul Intern Brut in ultimele trimestre.

Seful Siemens Romania propune ca eforturile in economia Romaniei sa se indrepte in trei directii: "Fondurile europene sunt o mare oportunitate. Trebuie sa atragem cat mai multe fonduri europene. Doi. Investitiile in infrastructura. Si trei: investitiile in energie. Mai ales, in dezvoltarea sectorului de regenerabile".

"Setarea" pe cele trei coordonate a adus in ultimul an o crestere de doua cifre pentru businessul pe care il conduce fata de nivelul de peste un sfert de miliard de euro, obtinut in anul fiscal anterior incheiat la 30 septembrie 2010. Secosan, 44 de ani, face parte din valul de manageri care au facut cariera dupa 1990, ocupand mai multe posturi de conducere in multinationale venite sa faca afaceri in Romania, pe CV-ul acestuia fiind trecute ABB, Alstom, E.ON, pentru ca acum doi ani sa preia pozitia nr. 1 a Siemens la nivel local intr-un moment in care intreaga economie se confrunta cu socul crizei economice.

"Consumul poti sa il stimulezi prin credite, dar pot sa fie mai multi bani prin faptul ca oamenii au joburi, salarii mai bune, din investitii, prin faptul ca economia creste, salariile cresc, investitiile cresc. Cresterea sustenabila deriva numai din cresterea economica", explica Secosan. Potrivit acestuia, trendul de scadere a investitiilor straine directe atrase in economie nu este intamplator.

"Ar trebui creata acea atractivitate pentru investitori, nu tine de ratingul de tara, tine mai ales de politica fiscala, stabilitatea economica si politica. Si de cum functioneaza justitia", puncteaza Secosan. Stabilitatea in zona fiscala ar crea si aderarea la euro in contextul unei economii globalizate, sustine seful Siemens, in ciuda dezbaterilor aparute referitoare la viitorul zonei euro si al monedei unice europene.

Pe piata din Romania, strategia Siemens a fost sa capteze cat mai multe surse de crestere prin intermediul portofoliului sau diversificat care se axeaza pe sectoare cu dinamici diferite precum energie, industrie, echipamente medicale.

"Anul 2010 a insemnat o usoara scadere, in 2011 am trecut pe crestere de doua cifre (double digit - n.r.), care vine din partea de energie eoliana si din industrie", explica Cristian Secosan. In anul fiscal cu inchidere pe 30 septembrie 2010, Siemens SRL a raportat venituri de circa 260 mil. euro.

"Anul acesta, divizia cu cele mai mari vanzari este cea de regenerabile. Datorita cresterii volumului de regenerabile, ponderea diviziilor este oarecum echilibrata - energie, industrie si servicii medicale in businessul Siemens SRL", explica reprezentantul grupului german. Piata a inceput sa isi revina, dupa ce au fost niste scaderi destul de mari, in anumite sectoare si de peste 50%, depasind estimarile firmei germane, asa cum s-a intamplat in imobiliare.

"A inceput deja in multe zone sa fie crestere. Dupa parerea mea, sunt doua componente principale: prima si foarte importanta este cea cu fondurile europene, prin utilizarea lor a dus la o crestere a pietei pe anumite zone, cum este de exemplu sectorul public, iar a doua directie importanta este legata de exporturi. Faptul ca multe companii fac exporturi si si-au crescut productia le creaza un necesar de investitii, de modernizari sau capacitati. Uitati-va la ce face Pirelli la Slatina", spune Cristian Secosan.

Mai mult, reprezentantii grupului german fac planuri prin care sa isi asigure cresterea de maine a businessului. "Daca acum eolienele sunt un business pe val, urmatorul boom va fi energia solara, care are avantajul ca productia este mai previzibila comparativ cu energia eoliana. Cred ca anul viitor vom avea o piata de energie solara. Legea europeana a aparut, o sa creasca rapid", subliniaza Cristian Secosan.

De altfel, importanta sectorului de energie solara a crescut in strategiile grupului german, care a anuntat ca de la 1 octombrie vor fi create doua divizii care isi vor imparti actualul portofoliu de regenerabile - una de energie eoliana, iar alta pentru energie solara si hidro.

Decizia este explicate prin faptul ca sunt piete in stadia diferite de dezvoltare: eolienele sunt o afacere pe val, formeaza deja o piata matura, in timp ce in segmentul echipamentelor fotovoltaice si a energiei solare in ansamblu inca este o piata in faza incipienta. In anul fiscal 2010 (cu inchidere pe 30 septembrie 2010), Siemens a obtinut venituri de 28 mld. euro de pe urma portofoliului care cuprinde si businessul de regenerabile, fiind cel mai mare furnizor de tehnologii eco la nivel mondial.

Creste ponderea statului in economie vs privati. Siemens muta linii de productie in Romania

Proiectele statului au castigat teren in ultimul an comparativ cu cele finantate din capital privat, inversand trendul, observa Cristian Secosan. "Acum cinci ani, pe echipamente medicale statul era 90% din business, iar anul trecut ajunsesem la o situatia in care privatul era peste 70%. Anul asta, iar s-a schimbat ponderea din cauza fondurilor europene, acum statul a inceput din nou sa faca mai mult. Avem mai multe proiecte care se fac cu finantari europene de stat, creste iar ponderea statului".

"Daca CFR-ul isi urmeaza planul de investitii si, sunt convins ca o sa si-l urmeze, si pe Coridorul IV se liciteaza toate lucrarile, iarasi va creste ponderea. Acolo au repornit acum activitatile si eu sunt convins ca o sa fim si noi implicati in viitor si sa avem asa o pondere mai mare care vine de la stat", afirma reprezentantul companiei germane. El adauga insa ca in valori absolute sectorul privat continua sa aduca venituri mai mari decat proiectele derulate de catre stat.

Siemens este unul dintre cei mai mari angajatori germani din Romania, personalul companiilor sale la nivel local ajungand la 1.853 de oameni.

Din acestia, Siemens SRL are 481 de angajati, impartiti pe trei sectoare - energie (cu 180 de angajati), sanatate (39 de angajati) si industrie (194 de angajati), restul de 68 de oameni facand parte din staff-ul administrativ. Compania Siemens SRL concentreaza canalele de vanzari de pe segmentele precizate mai sus, iar de la 1 septembrie a fost infiintat un nou sector in companie, cel denumit infrastructura & orase, care va tinti piata lucrarilor de infrastructura, sector cotat cu un potential mare de dezvoltare in anii urmatori.

Pe partea de productie, grupul german si-a concentrat operatiunile in compania Simea SRL, care numara 975 de angajati, din care 771 lucreaza in fabrica de la Sibiu, alti 82 de oameni la Buzias, restul de 122 de salariati facand parte din personalul administrativ.

"La Sibiu, producem in trei locatii, productia noastra este diversificarea echipamentelor de automatizare pentru aplicatii industriale la componente de joasa tensiune, structura sudata pentru locomotive, iar la Buzias producem componente pentru motoare electrice. Au fost patru fabrici, care acum sunt integrate intr-un singura. Tot ce producem pleaca la export, din productie se intoarce o parte pe canalul de vanzari", explica directorul Siemens. De asemenea, operatiunile de cercetare si dezvoltare sau de IT sunt concentrate intr-o alta companie - Siemens PSE, unde pe schema de personal apar 395 de oameni.

"Avem la Brasov, circa 100 - 120 de persoane care fac cercetare & dezvoltare la Brasov pentru cartierul general al Siemens. Sunt cercetatori lucreaza pentru cele trei sectoare - energie, industrie si sectorul medical la dezvoltarea de software si aplicatii, dar lucreaza si la cercetarea generala", subliniaza Secosan. Cum volumul de activitate la nivel local este in crestere, nemtii au facut angajari in ultimul an si continua sa isi creasca expunerea pe Romania.

"Ne propunem sa ne dezvoltam productia in Romania. Am obtinut aprobari pentru mutarea unor linii de productie", spune seful Siemens SRL. "Am cautat oameni specializati pentru eoliene, dar si pentru alte activitati cum sunt cele aferente statiilor pentru tratarea apei. Am angajat circa 100 de oameni".

Dat fiind gradul mare de diversificare al portofoliului local de activitati, printre clientii Siemens se afla OMV Petrom, Enel, CEZ, E.ON, Nuclearelectrica (in sectorul de energie), Arcelor Mittal Galati, CFR, Astra Arad (in industrie), Medlife, Medicover sau reteaua de servicii private Regina Maria (in sectorul medical). Una dintre cele mai celebre afaceri ale Siemens in Romania este contractul incheiat cu CFR Calatori prin care grupul german a furnizat 120 de automotoare - trenuri pentru parcurs distante mai scurte, asa - numitele "Sageata Albastra".

Printre concurentii sai se afla ABB sau Alstom in piata de echipamente energetice, GE sau Philips in zona furnizarii de echipamente medicale, respectiv Bombardier sau Alstom in ceea ce priveste furnizarea de echipamente pentru segmentul de transport si industrie.

Cum se finanteaza Siemens? "Totul este gestionat de cartierul general. Nu trebuie sa cer credit la nici o banca". Plus banca Siemens

Toata activitatea bancara si financiara a subsidiarelor locale ale Siemens este sustinuta de "centrala" (headquarter - n.r.).

"Inclusiv bancile cu care lucrezi fac parte din agreementul global. Eu nu trebuie sa iau credite de la banci de capul meu, daca am nevoie de ceva, ma ajuta headquarterul. Pe mine ma poate finanta ING sau o alta banca local, dar pe baza unei comenzi de la headquarter. Eu numai trag bani daca am nevoie. Tot ce tine de finantare si de capital de lucru este gestionat de la centru . Si cand vorbim de fonduri proprii. Pentru ca la un moment dat, avand un cash flow pozitiv destul de important, ajungi la concluzia ce sa fac eu cu cashflow -ul asta si atunci ajungi la ideea ce ar fi sa imi fac banca?". Seful Siemens Romania explica de ce gigantul Siemens a decis anul trecut sa isi faca propria institutie de credit in Germania.

"Pentru a-si gestiona mai bine cashflow-ul. Adica nu am nevoie de linii de credit de la banci, iar pe de alta parte sa am eu cash in banci? N-am ce sa fac cu ele atunci si incerc sa ma optimizez cumva". La finele lunii iunie 2010, Siemens a anuntat ca a solicitat Autoritatii Federale Germane de Supraveghere Financiare (BaFin) emiterea unei licente bancare. Strategia grupului industrial este de a-si extinde astfel portofoliul de servicii financiare, de a-si crea o structura de finantare a grupului mai flexibila si de a-si optimiza riscul de management.

Precedente ale unor grupuri industriale de a-si face banca exista: grupul auto german Porsche a lansat deceniul trecut Porsche Bank. In Romania, in 2009 de la BNR a primit licenta Banca Comerciala Feroviara, infiintata de omul de afaceri Valer Blidar, care controleaza producatorul de material rulant Astra Arad. Cel mai mare grup industrial din Europa, gigantul german Siemens a fost fondat in 1847, iar in Romania este activ de peste 100 de ani.

Concernul Siemens, cu birouri centrale la Berlin si la Munchen, avea la 30 septembrie 2010 peste 405.000 de angajati la nivel global, operatiuni in 190 de tari. In ultimul sau an fiscal, vanzarile s-au ridicat la 75,9 mld. euro (valoare echivalenta cu aproximativ jumatate din Produsul Intern Brut al Romaniei), iar profitul net a fost de 4 mld. euro.

Actiunile sale sunt listate pe principalele burse ale lumii - New York, Londra, Frankfurt, Milano, dar si in alte centre bursiere din Europa. Valoarea bursiera a Siemens pe piata de la Londra este de 73,9 mld. lire sterline (84,67 mld. euro).

Sursa: Antena3

Un analist ia apararea deal-ului facut de SIF-uri cu Erste: Un pret corect pentru banca ar fi cu 30% sub nivelul din ofe... Promisiune: Autostrada Cernavoda-Medgidia va fi gata in 2012...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x