Sistemul bancar si investitorii se afla la a doua tentativa de scumpire a „Primei case". La inceputul anului 2010, atunci cand guvernul inca se mai gandea la ce noi modificari sa faca programului, reprezentantii sistemului bancar insistau asupra maririi plafonului garantiei asigurate de stat de la 50 la 100 de mii de euro. Directorul ARB, Radu Gratian Ghetea, spunea in februarie anul acesta ca o trecere de la 60.000 la 100.000 de euro nu ar fi deloc de neglijat.
Si acum, sub sloganul relansarii sectoarelor imobiliar si de constructii, CIS propune ca garantia de stat sa acopere numai 50% din suma imprumutului, restul urmand sa fie garantat cu ipoteca. „Volumul facilitatii ar putea fi majorat (dublat)", ceea ce inseamna cresterea plafonului la 120.000 de euro. CIS crede ca prin largirea bazei de potentiali aplicanti ar putea fi acordate imprumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Tododata, daca este cazul, poate fi luata in considerare si recapitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri. Care ar fi efectele acestor masuri? Acordarea de noi credite ipotecare in valoare de 1,4 mld. euro va mari PIB-ul cu 0,3% pe termen scurt (+4.600 noi locuri de munca) si cu 0,6% pe termen mediu (+12.000 noi locuri de munca).
Totodata, cu costuri bugetare de 70 mil. euro (0,06% din PIB), statul ar putea atrage venituri bugetare suplimentare estimate la 0,2% din PIB pe termen scurt si 0,5% pe termen mediu. Calculele sunt rodul contributiei colective a membrilor CIS, care au efectuat in luna iunie a anului 2010 un sondaj pe tema masurilor pe care autoritatile publice si sectorul privat le-ar putea lua impreuna pentru a imbunatati climatul economic, pentru a spori investitiile si a reduce somajul.
citeste tot articolul pe Financiarul.com