Antena Căutare

Isarescu vrea protectia consumatorilor de credite la riscul valutar

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), vrea ca romanii sa fie mai bine informatii atunci cand iau credite in monede straine

Isarescu a declarat la un forum financiar ca vrea ca bancile comerciale sa ofere clientilor la contractarea unui credit "brosuri" din care oamenii sa constientizeze riscurile la care se supun. Mai exact, in cazul contractarii unui credit in moneda straina, iar veniturile sunt realizate in lei, exista riscul deprecierii monedei nationale, ceea ce face ca ratele la banca sa fie mult mai mari.

Guvernatorul a avertizat populatia in mai multe randuri sa se imprumute in moneda in care sunt platiti. Creditele in euro au ponderea cea mai mare in Romania. Cu aceeasi problema se confrunta si Ungaria, unde majoritatea creditelor s-au acordat in franci elvetieni.

Dorinta lui Isarescu de informare a romanilor in privinta riscului valutar vine dupa ce autoritatile din SUA discuta de aproape un an infiintarea unei Agentii de Protectie a Consumatorilor de Produse Financiare, care sa apere oamenii de rapacitatea bancilor si bancherilor dornici sa vanda cat mai multe produse complexe pentru a-si lua comisioane mari. Intentia a sosit dupa ce s-a constatat ca adevarata cauza a crizei a fost acordarea cu foarte mare usurinta de credite imobiliare unor oameni care nu si le permiteau (subprime - n.r.). Acestia au ajuns ulterior sa fie executati de banci, scaderea preturilor imobiliare a antrenat scaderea activelor detinute de megabancile americane, ceea ce in final a dus la pierderi imense. In final, Guvernul american a fost fortat de conjunctura sa salveze majoritatea bancilor cu banii contribuabililor pentru a nu distruge tot sistemul financiar international si a nu arunca lumea in haos.

Sursa: jurnalul.ro

"Exodul" cumparatorilor romani in Bulgaria, dupa cresterea TVA-ului... TVA de 24% duce la majorarea fiscalitatii in 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x