Antena Căutare

KazMunaiGaz va plati statului roman jumatate din datorie

KazMunaiGaz va plati doar 1,2 miliarde de lei Romaniei, in loc de 2,4 miliarde. In contul datoriei ramase, statul roman va primi actiuni la Petromidia


Compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, proprietara Petromidia, nu are bani sa plateasca toata suma de 2,4 miliarde de lei, in contul datoriilor istorice ale rafinariei, angajate printr-o emisiune de obligatiuni, si este dispusa ,cel mai probabil, sa dea doar jumatate din aceasta, se arata in proiectul programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, elaborat de Guvern in luna februarie 2010.

Scenariul de baza pentru anul 2010 contine o valorificare integrala a obligatiunii Rompetrol in suma de 2,4 miliarde de lei, totusi, ca urmare a lipsei de disponibilitati reclamate de companie, su¬mele incasate ar putea scadea la 1,2 mili¬arde de lei (0,2% din PIB)", se spune in documentul citat.

Aceasta varianta contravine acordului cu FMI, intrucat creanta de 2,4 miliarde de lei a fost trecuta la capitolul venituri la Bugetul de stat pe 2010.

In situatia in care scenariul devine veridic, obligatiunile se vor transforma in actiuni si cel mai probabil va avea loc o majorare de capital la Petromidia astfel incat statul sa devina actionar minoritar. Kazahii detin in acest moment 92% din capitalul rafinariei, dupa mai multe preluari, ceea ce inseamna 19,32 miliarde de actiuni. In urma operatiunii de majorare, capitalul social va ajunge la 3,3 miliarde de lei, situatie in care configuratia actionarilor va arata astfel: KazMunaiGaz cu 58%, statul roman cu 36% si alti actionari cu 6%. Aceasta structura ramane valabila doar in ipoteza in care kazahii nu isi vor mai mari participatia actuala de 92% in cadrul ofertei de preluare valabila pana pe 21 martie.

Articolul continuă după reclamă

Obligatiuni preluate de la Patriciu

Datoria istorica de 2,4 miliarde de lei a fost asumata de fostul proprietar al Petromidia, Dinu Patriciu, in 2000, cand a cumparat rafinaria cu 50,5 milioane de dolari pentru un pachet de 69,99% din actiuni.

Contractul de privatizare prevedea ca plata acestor datorii sa se faca in 2010, in caz contrar statul urmand sa redevina actionar. Dupa vanzarea Petromidia catre KazMunaiGaz in 2008, pentru 1,6 miliarde de dolari, sarcina platii obligatiunilor a cazut pe umerii kazahilor.

Preluam toata povara raspunderii datoriilor exis¬tente (...) Va trebui sa platim datoriile si ducem negocieri cu o alianta de banci internationale. KazMunaiGaz are posibilitatea de a plati datoriile", sustineau sefii companiei din Kazahstan in 2009.

Chiar daca in buget creanta este considerata venit, in documentul privind programul de convergenta 2009-2012 rambursarea sumelor scadente a fost inclusa la categoria „riscuri fiscale si bugetare". Cu acest scenariu plauzibil a plecat si Traian Basescu saptamana trecuta in Kazahstan unde s-a intalnit cu cel care controleaza de fapt KazMunaiGaz, presedintele Nursultan Nazarbayev.

Variante de lucru

Pentru Ministerul Finantelor, ipostaza intrarii in actionariatul Petromidia nu este cea mai fericita, data fiind nevoia mare de bani din aceasta perioada de criza. Datoria Rompetrol este de doua ori mai mare decat bugetul anual al SRI, egala cu cel al Ministerului Economiei pe un an si de 50 de ori mai mare decat bugetul pe 2010 al Administratiei Prezidentiale.

Ca sa recupereze creanta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si-a imaginat cinci scenarii. Singura optiune in care statul isi conserva investitia in aceste obligatiuni este rascumpararea lor de catre proprietarii de azi ai Rompetrol pana la data scadenta de 30 septembrie 2010.

Pentru restul variantelor statul iese in pierdere. Astfel, un al doilea scenariu pre¬vede conversia integrala a obligatiu¬nilor in actiuni si statul devine actionar majoritar. Cel de-al treilea scenariu luat in calcul de Fisc merge catre o posibila rascumparare partiala a obligatiunilor si face conversia in actiuni a obligatiunilor ramase. Un al patrulea scenariu vizeaza posibilitatea negocierii vanzarii actiunilor detinute de stat la Rompetrol cu actinarul majoritar al acestei companii, insa pretul actual al unei actiuni este sub cel al valorii nominale. Ultimul scenariu, considerat si cel mai nefericit, se refera la neplata obligatiunilor de catre KazMunaiGaz si la executarea silita a Rompetrol.

Scenariul de baza pentru anul 2010 contine o valorificare integrala a obligatiunii Rompetrol in suma de 2,4 miliarde de lei; totusi, ca urmare a lipsei de disponibilitati reclamate de companie, sumele incasate ar putea scadea la 1,2 miliarde de lei", precizeaza Guvernul Romaniei in programul de convergenta 2009-2012.


Sursa: www.financiarul.com

Legea responsabilitatii fiscale va fi dezbatuta de urgenta... Aproape 2000 de lei brut, salariul mediu in Romania. Tu cat castigi?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x