"Am avut o scadere puternica in constructii fata de 2008, fara lucrari publice in ultimii trei ani, cand nu a fost nici activitate in sectorul rezidential si au lipsit deschiderile de noi centre comerciale. Creditarea a scazut foarte mult. Clientii nu mai sunt atat de optimisti, in special in ceea ce priveste contractarea de credite in valuta straina. Consumul nu este deloc stralucit", spune Philippe Questiaux, presedinte director general al Lafarge Ciment Romania, principalul pilon local al producatorului francez de materiale de constructii care este activ pe piata si cu diviziile de betoane si agregate, respectiv de gips.
"Avem senzatia ca astazi suntem in momentul in care se pune problema revenirii economiei. Nu vedem multe semnale insa avem impresia ca este iar de actualitate chestiunea de a finanta lucrari publice. Economia Romaniei merge pozitiv in acest an dupa doi ani de scadere. Ar trebui sa fie pozitiva (cresterea economica - n.r.) in 2011. Nu dam o indrumare (guidance - n.red), este un mediu foarte dificil in continuare", explica seful Lafarge Romania.
Potrivit acestuia, miza iesirii din contextul economic de incertitudine este legat de masurile destinate inceperii proiectelor de infrastructura cat mai repede posibil. Anul 2010 a fost unul dificil, in general, care s-a remarcat insa cu o scadere drastica a sectorului de constructii fata de anul anterior. Anul acesta, rezultatele inregistrate in primele luni au fost influentate de prelungirea sezonului rece nefavorabil lucrarilor de constructii. "Per ansamblu, nu avem inca o vizibilitate mai buna comparativ cu anii anteriori", explica reprezentantii Lafarge.
De altfel, prognoza Lafarge Ciment Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de ciment din lume, indica o stagnare a pietei locala de profil comparativ cu anul anterior, in contextul in care piata de constructii nu si-a revenit inca dupa efectele devastatoare incasate de pe urma crizei economice globale, iar proiectele mari de infrastructura cu finantare din fonduri publice ce ar fi putut reporni motoarele pietei au lipsit in toata aceasta perioada.
"Ne asteptam la un flat market (crestere 0% - n.r.) in 2011 fata de anul anterior, cand consumul de ciment a fost de circa sapte milioane de tone", puncteaza Questiaux.
De altfel, previziunile Lafarge privind piata cimentului din Romania au fost devoalate inca de saptamana trecuta, cand o data cu publicarea rezultatelor financiare semestriale la nivel de grup, a aparut si un raport in care pentru Romania este estimata o scadere a cererii de pana la 3%, in conditiile in care in scenariul optimist este vazuta o crestere de 0%, care indica cea mai slaba evolutie din Europa, daca excludem Grecia si Spania, tari aflate acum sub asediul crizei datoriilor suverane.
"Piata de betoane si agregate, ca si cea de gips carton urmeaza trendul descris mai sus", puncteaza seful Lafarge.
Nu doar cererea slaba din constructii si lipsa proiectelor de infrastructura provoaca probleme, ci si inflatia, care la 30 iunie ajunsese la o valoare de circa 7,94% pentru ultimele 12 luni.
"Preturile (la ciment - n .r.) sunt impinse in sus de costurile generate de inflatie si cele cu energia electrica sau combustibili. Costul carbunelui si al electricitatii sunt in crestere. O inflatie de 8% inseamna o ingrijorare pentru toate industriile, nu doar pentru ciment", afirma Philippe Questiaux, care recunoaste ca marja de profit a fost afectata insa fara sa dea detalii, politica Lafarge fiind de a face publice numai rezultate la nivel de grup, si nu pe subsidiare locale.
Lafarge Ciment era in anii dinainte de criza una dintre cele mai profitabile companii din Romania, lucrand si cu o marja neta de pana la 44%, cota - record atinsa in 2008, ultimul an de "boom" pe piata constructiilor. In 2008, profitul net al companiei era de 163,8 mil. Euro la o cifra de afaceri de 369,9 mil. Euro.
Lafarge dispune de o capacitate instalata in piata cimentului de aproximativ 4,5 milioane tone in trei locatii de productie - Medgidia, Hoghiz (jud. Brasov) si Targu Jiu. Programul de investitii in valoare de 90 mil. Euro, inceput in 2007, era in proportie de 75-80% realizat la finele anului trecut. Datorita incertitutidinilor de pe piata, acest program urmeaza sa fie incheiat un an mai tarziu fata de graficul stabilit.
"Programul de investitii nu a fost stopat in ultimii 2 - 3 ani. Avem capacitati mari, este nevoie de investitii, insa acestea nu sunt urgente. Multe investitii au fost continuate, printre ele si cele care vizeaza utilizarea combustibililor alternativi", explica seful Lafarge, care estimeaza o scadere a nivelului de investitii pana la aproximativ jumatate din nivelul alocat in anii de "boom" economic.
Pe plan intern, sunt alocate resurse pentru a obtine rezultate bune pe trei directii prioritare: sanatatea si siguranta personalului, managementul costurilor si al cash-ului, respectiv investitii in programe destinate personalului companiei.
"Intotdeauna, studiem mai multe optiuni menite sa ne ajustam reteaua la conditiile in schimbare de pe piata, in timp ce conditiile de cost sunt din ce in ce mai dificile, cu cresteri inregistrate in ceea ce priveste energia", mai afirma reprezentantii grupului francez. Acestia adauga ca pregatirile pentru momentul in care piata isi va reveni sunt in plina desfasurare, iar investitiile din acest an sunt directionate in special catre programele interne de intarire a conditiilor de protectie si de siguranta ale personalului propriu, precum si al celui apartinand contractorilor. Pe linie de business, investitiile se concentreaza pe lansarea pe piata a sortimentelor de ciment cu amprenta redusa de dioxid de carbon, prin care sa fie limitat impactul operatiunilor industriale asupra mediului inconjurator.
O alta modificare importanta care a avut loc in structura businessului Lafarge in ultimii 5 - 6 ani, adica incepand inca din anii de dinaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a fost scaderea din ce in ce mai mare a exporturilor de ciment. Daca exporturile realizate de fabrica de la Medgidia catre piete din Nordul Africii sau Europa Occidentala ajungeau inainte la aproape 40% din cifra de afaceri, acum practic este la un nivel nesemnificativ.
"Exporturile sunt foarte limitate astazi din cauza cantitatii de CO2. Trebuie sa o luam in calcul in costul nostru. Concuram cu Turcia si cu alte piete pentru care costul cu emisiile de dioxid de carbon este zero. Acum, ponderea exportului in businessul cu ciment Lafarge in Romania este de circa 2 - 3%. In anii de dinaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ponderea exporturilor ajungea pana la 40%", explica Questiaux, care conduce operatiunile Lafarge din Romania din 2002 incoace.
Pe piata cimentului, grupul francez concureaza cu Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania). Lafarge, unul dintre cei mai mari investitori francezi la nivel local, a intrat in Romania in 1997 odata cu privatizarea producatorului de ciment Romcim.
"Romania este o piata strategica pentru Lafarge. Continuam sa facem bani aici", spune Philippe Questiaux. El afirma ca strategia privind operatiunile locale se va concentra pe activitatile de pe piata cimentului, respectiv pe cea de betoane si agregate, in conditiile in care compania - mama a anuntat recent ca isi vinde businessul cu gips catre belgienii de la Etex.
"Dupa vanzarea afacerilor cu var, respectiv cele cu gips, nu urmeaza alte vanzari de active sau de business-uri. Ne concentram pe ce avem in portofoliu", precizeaza seful Lafarge Romania, care estimeaza ca ponderea diviziei de gips la nivel local este undeva de pana la 10% din businessul derulat aici de grupul francez. La nivelul managementului, in luna martie a acestui an au fost operate mutari. Astfel, Remus Ianc a fost adus la conducerea fabricii de la Medgidia, in timp ce pozitia de director la fabrica din Hoghiz eliberata de acesta a fost preluata de Arpad Farkas.
Pe piata de gips carton, Lafarge detine in acest moment 90% din actiunile companiei Lafarge Arcom Gips, care opereaza o fabrica la marginea Capitalei, restul de 10% fiind detinute de catre firma de constructii Arcom, controlata de omul de afaceri George Becali, finantatorul clubului de fotbal Steaua Bucuresti.
Potrivit ultimului bilant disponibil, Lafarge Ciment Romania a inregistrat in 2009 un profit net de 301,9 mil. Lei (71,7 mil. Euro) la o cifra de afaceri de 886,1 mil. Lei (210,48 mil. Euro). In Romania, numarul angajatilor Lafarge este de aproximativ 1.300, potrivit ultimelor date disponibile.
Sursa: Antena3
Amenzi usturatoare pentru comerciantii care afiseaza informatii eronate despre produse... Listarea BCR: Primele “sageti” intre SIF-uri si Erste...