Antena Căutare

Leul, la un nou minim istoric: 4.4168 lei/€

Cotatiile monedei nationale au continuat sa atinga niveluri record la inceputul sesiunii interbancare de miercuri. Daca la inceperea tranzactiilor cursul ajunsese spre 4,4300 - 4,4330 lei/€, dupa interventia BNR acesta s-a stabilizat, iar cotatia oficiala a fost stabilita la 4,4168 lei/€.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele zile, dupa caderea Guvernului Ungureanu, jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv. Comparativ cu finalul anului trecut, cand euro a fost cotat la 4,3197 lei, cursul de miercuri este cu 2,2% mai mare.

Pentru francul elvetian, referinta a urcat miercuri cu 1,63 bani, la 3,6756 lei/franc, un nou maxim din 5 septembrie. Iar cursul pentru dolar a crescut cu 1,66 bani, de la 3,3240 lei/dolar la 3,3594 lei/dolar.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat, in contextul deprecierii ingrijoratoare a monedei nationale, ca "leul e moneda convertibila. Dar sunt 10 mililoane lei sub forma de titluri de stat in mainile nerezidentilor, iar comportamentul nerezidentilor poate fi mai greu de controlat de la Bucuresti cu mesajele transmise. Investitorii isi schimba comportamentul la o frantura de fraza. Atentie la ce comunicam in interior: miscarile mai mari nu s-au intamplat la Bucuresti, ci la New York sau Londra".

De asemenea, Isarescu a apreciat ca "riscul declansarii panicii la un anumit nivel al cursului e explicabil, pentru ca s-a vorbit de acest 4.4 lei/€, ca o bariera greu de strapuns. Comparat cu nivelul decembrie 2011-ianuarie 2012 e o diferența de 2 procente, deci e ceva mai ridicat".

Fitch despre situatia din Romania: Caderea Guvernului a sporit incertitudinile... Campeanu: Salariile bugetarilor cresc cu 15%, iar pensionarilor le va fi restituit CAS-ul incasat ilegal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x