Antena Căutare

Limitarea deficitului bugetar la 3% ar putea insemna noi cresteri de impozite

Analistii consultati de „Fin.ro” si-au exprimat rezervele referi­toa­re la propunerea de intro­du­cere in Constitutie a unei limite pentru defi­citul bugetar, de 3%. Ei aver­tizeaza ca o astfel de limitare ar putea afecta puternic cresterea econo­mica, dat fiind faptul ca pentru atingerea tintei vor fi nece­s­are majorarea impo­zi­telor si redu­ce­rea cheltuielilor.

In proiectul de revizuire a Cons­titutiei a fost introdus un nou articol, dupa articolul 138, in care la alineatul 1 se specifica faptul ca „statul trebuie sa evite deficitul public excesiv si deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB". Pe de alta parte, potrivit alineatului 2, „imprumuturile externe pot fi contractate numai in domeniul investitiilor".

Ar trebui sa existe nuantari la aceasta limitare

Analistul Daniel Daianu, fost minis­tru de Finante, si-a exprimat rezervele referitoare la propunerea de intro­du­cere in Constitutie a limitei de de­ficit bugetar la 3%. „Putem discuta de o limitare a dato­riei publice in acest sens, dar si atunci ar trebui sa avem nuan­tari. Tre­buie lamurita aceasta masura. Putem vorbi eventual de o limitare a deficitului structural care sa tina cont de miscarea ciclica a eco­nomiei", a declarat Daniel Daianu.

Potrivit acestuia, tinta de deficit de 3% anuntata pentru anul viitor este una foarte ambitioasa, iar realizarea ei nu ar trebui sa insemne noi reduceri dure­roase de cheltuieli. „Avem cel mai scazut nivel de colectare ca procent din PIB dintre toate tarile membre UE. Trebuie imbunatatita colectarea prin informa­tizarea sistemului. Foarte multi angajati din administratia pu­blica au tot inte­resul sa existe evaziune. Bulgaria a crescut rata incasarilor la 38% din PIB. Romania are aproximativ 32% din PIB. Intreb retoric: de ce la bulgari se poate si la noi nu?", a conchis Daianu.

Tot articolul, in Financiarul

Analisti: Cursul de echilibru variaza in intervalul 4-4,4 lei/euro... Leul incheie saptamana in crestere. Vezi cursul BNR!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x