In proiectul de revizuire a Constitutiei a fost introdus un nou articol, dupa articolul 138, in care la alineatul 1 se specifica faptul ca „statul trebuie sa evite deficitul public excesiv si deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB". Pe de alta parte, potrivit alineatului 2, „imprumuturile externe pot fi contractate numai in domeniul investitiilor".
Ar trebui sa existe nuantari la aceasta limitare
Analistul Daniel Daianu, fost ministru de Finante, si-a exprimat rezervele referitoare la propunerea de introducere in Constitutie a limitei de deficit bugetar la 3%. „Putem discuta de o limitare a datoriei publice in acest sens, dar si atunci ar trebui sa avem nuantari. Trebuie lamurita aceasta masura. Putem vorbi eventual de o limitare a deficitului structural care sa tina cont de miscarea ciclica a economiei", a declarat Daniel Daianu.
Potrivit acestuia, tinta de deficit de 3% anuntata pentru anul viitor este una foarte ambitioasa, iar realizarea ei nu ar trebui sa insemne noi reduceri dureroase de cheltuieli. „Avem cel mai scazut nivel de colectare ca procent din PIB dintre toate tarile membre UE. Trebuie imbunatatita colectarea prin informatizarea sistemului. Foarte multi angajati din administratia publica au tot interesul sa existe evaziune. Bulgaria a crescut rata incasarilor la 38% din PIB. Romania are aproximativ 32% din PIB. Intreb retoric: de ce la bulgari se poate si la noi nu?", a conchis Daianu.
Tot articolul, in Financiarul
Analisti: Cursul de echilibru variaza in intervalul 4-4,4 lei/euro... Leul incheie saptamana in crestere. Vezi cursul BNR!...