Antena Căutare

Lucian Croitoru, BNR: Recesiunea actuala ar putea dura 3 ani, fiind similara celei de la inceputul anilor '90

Consilierul guvernatorului bancii centrale spune ca Romania are nevoie de flexibilizarea fortei de munca. Romania ar putea iesi din recesiune la finele anului 2011, a precizat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, comparand, din punctul de vedere al duratei, criza actuala cu cea de la inceputul anilor ’90.


„Consumul privat ramane in continuare lenes, nefiind un factor de luat in calcul pentru reluarea cresterii. Totodata, nici sistemul bancar nu va putea relua creditarea la rate pe care le-ar dori, deoarece serviciul datoriei raportat la veniturile populatiei este de aproape doua ori mai mare ca in Uniunea Europeana, deci nu se mai pot face alte datorii", a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale.

Lucian Croitoru afirma ca de-abia in al doilea trimestru din 2011 cresterea economica va deveni sustenabila. Acesta nu considera ingrijoratoare situatia ca Romania a ramas codasa printre statele UE la relansarea economica, intrucat majorarea PIB este putin credibila in ochii investitorilor, pe fondul datoriilor mari acumulate de aceste tari.

Convergenta la UE

De altfel, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a precizat ca Uniunea Europeana trebuie sa adopte o strategie comuna de crestere economica, deoarece ritmul de dezvoltare actual este lent. Oficialul FMI a explicat ca UE are lipsuri la capitolele politica bugetara, echilibru intern si piata muncii.

Insa pentru a conta pentru politica de crestere economica a UE, Romania trebuie sa respecte criteriile de convergenta pentru adoptarea monedei unice.

Articolul continuă după reclamă

„Romania are nevoie de tinta aderarii la zona euro drept ancora pentru o viteza crescuta a convergentei nominale si reale cu tarile dezvoltate din UE.

Insa adoptarea euro nu trebuie sa fie un scop in sine si nu trebuie grabita. Vom intra in zona euro atunci cand vom avea o economie competitiva si un mediu macroeconomic stabil. De asemenea, trebuie sa avem mecanisme de imunizare puternica in economie, precum politici fiscale coerente, stabilizatori automati eficienti, cicluri de afaceri asemanatoare cu cele ale tarilor UE, o piata a muncii flexibila. Altfel, ajustarea la socurile asimetrice va fi dificila si va implica costuri nete pentru Romania", a declarat Cristian Socol, conferentiar universitar la Academia de Studii Economice (ASE).

FMI a estimat pentru 2011 o crestere economica de 1,5% pentru Romania. Consilierul guvernatorului BNR spune ca ajustarile fiscale vor fi mult mai greu de adoptat in 2011 si 2012, iar din aceasta cauza tinta de majorare PIB estimata pentru anul viitor va fi mult mai greu de atins.

sursa foto: Intact Images

citeste articolul complet pe Financiarul.com

190 milioane de euro aruncati pe peticiri... Industria auto romaneasca, in crestere, dar 90% dintre masini se vand afara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x