Valul de emigranți români care caută un viitor mai bun în străinătate rămâne în creștere și în 2019, astfel că piața din România define tot mai deficitară la nivel de forță de muncă. Motivul? Salariile mai mari și condițiile de muncă mai bune îi determină să-și părăsească locurile natale și să meargă să muncească peste hotare. Sunt multe locuri de muncă la care românii râvnesc în Europa, în țări precum Germania, Anglia, Italia sau Spania.
Potrivit unui raport public, disponibil pe Eures, portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă, cele mai căutate joburi peste hotare sunt cele de șofer, bucătar, muncitor în construcții sau bonă. Un job ca bonă în străinătate, de exemplu, îți poate aduce venituri de până la 1.500 de euro, un salariu cu mult peste media celui din România. Atenție, însă, nu accepta bani la negru!
Ce trebuie să știi dacă lucrezi ca bonă în strainătate
Ți-a plăcut dintotdeauna să petreci timp în compania celor mici, să îi îngrijești și să-i înveți tot felul de lucruri? Asta caută părinții din străinătate, care vor să-și lase copiii pe mâna unei persoane de încredere. Tot mai mulți optează pentru varianta unei emigrante și cer seriozitate. În general o bonă în străinătate va hrăni copiii, îi va duce la școală, va merge cu ei în parc și la joacă și îi va supraveghea în mod constant. Sunt și bone care lucrează în străinătate pentru familii de români, iar în această situație marele avantaj este că nu trebuie să cunoască limba.
Părinții nu cer experiență anterioară, însă salariul va crește dacă faci dovada că ai absolvit un curs de calificare în acest sens sau un modul pedagogic. Venitul lunar pornește, de regulă, de la 1.000 de euro și variază în funcție de condiții. Cele mai multe familii caută bone interne, ceea ce înseamnă că vei locui împreună cu ei în casă, nu va fi nevoie să plătești chirie și întreținere. Salariul în mână va fi, însă, mai mic. Această variantă este preferată de româncele care pleacă la muncă în străinătate. Atenție, însă! Cere un contract de muncă, astfel că banii primiți să fie prin forme legale și nu la negru!
Acte necesare pentru angajarea cu contract de muncă în stăinătate
Fie că abia aplici pentru un job în străinătate, fie că l-ai obținut deja, pentru a avea un contract de muncă legal ai nevoie de câteva documente. Vorbim de țările din UE, cele care permis libera circulație a românilor și lucrul pe teritoriul lor.
Pentru orice loc de muncă trebuie să ai cartea de identitate, adică buletinul, dar și un cazier judiciar, de preferat tradus și legalizat, care să arate că nu ai niciun fel de interdicție de a părăsi localitatea de domiciliu sau țara de proveniență. Ar fi nevoie și de o adeverință medical care să ateste că ești aptă de muncă și diplome cu certificări ale absolvirii unor cursuri de pregătire pedagogică, dacă este cazul, de asemenea traduse și legalizate.
Cei care merg la să muncească peste hotare par să aibă tot mai multe drepturi, atâta vreme cât lucrează pe teritoriul altei țări cu forme legale. De exemplu, anii munciți în străinătate se vor adăuga vechimii în muncă în România, iar pensia va fi calculată cu tot cu perioda respectivă, atât timp cât se face dovada unui venit obținut prin forme legale.
Sursa foto: pixabay.com
Curs valutar BNR 28 iunie 2019. Euro și dolarul cresc... Dobânzile pentru împrumuturile în lei au crescut! Noul indice, în baza căruia sunt calculate ratele românilor, a fost an...