Românii sunt tot mai pretenţioşi chiar şi când vine vorba să aleagă un simplu măr. La fel şi supermarketurile care scot la vânzare doar fructele care arată impecabil. Motiv pentru care pe rafturi găsim, la început de sezon, mai multă marfă de import din Polonia sau Italia.
Consumăm mere, însă mai mult din import. Suntem pretenţioşi şi căutăm la raft fructele perfecte. Greu de găsit în pieţe pentru că anul acesta, livezile noastre au suferit din cauza vremii. Producătorii spun că multe fructe au căzut din pom, înainte de coacere, în timpul furtunilor. Marfa care ajunge totuşi în pieţe pleacă de la producător cu un leu kilogramul şi e de cinci ori mai scumpă pe tarabe.
De mai bine de trei ani, Claudiu Daviţoiu cultivă mere pe cinci hectare, la marginea Bucureştiului. Nu are magazin de desfacere aşa că preferă să le predea marfa intermediarilor. Din livada lui kilogramul de mere este vândut cu cel mult 2 lei, dar până ajunge în piaţă preţul poate creşte până la 5 lei. Nu toate merele ajung însă la vânzare.
În România, cel mai bine câştigă cei care reuşesc să ajungă cu merele direct în pieţe. Îşi recuperează cheltuielile şi au şi profit.
Anul acesta, însă, din cauza vremii, producţia ar putea fi cu 15 % mai mică decât cea de anul trecut. Multe mere au căzut din pom, înainte de coacere, din cauza furtunilor.
Producătorii spun că marile magazine refuză merele româneşti deoarece caută fructe de aceeaşi dimensiune, tari şi fără pete. În plus, producţia autohtonă este concurată de importuri masive.
Anual, în România ajung peste 86 de mii de tone de mere din Polonia, Italia, Germania, Ungaria sau Republica Moldova.
Deşi România are printre cele mai mari suprafeţe cultivate cu livezi de măr din Europa, producţia este cu mult sub cea a Poloniei, de exemplu, de la care importăm cele mai mari cantităţi de fructe. Pierdem şi la calitatea produselor, aşa că mare parte din producţia anuală ajunge în sucuri şi alte preparate din fructe.
Autohtone sau din import, merele rămân cele mai consumate fructe. Un român mănâncă, în medie, 27 de kilograme pe an.
Profitul brut al Complexului Energetic Oltenia a crescut de peste cinci ori în primul semestru, la 188,98 milioane lei, ... Goldman Sachs şi Apple au lansat un card de credit...