Decizia Moody's a fost determinata de deprecierea obligatiunilor guvernamentale elene si sporirea riscului unor deprecieri suplimentare ale obligatiunilor guvernamentale elene asupra capitalului bancilor din Grecia. De asemenea agentia este ingrijorata de asteptatul impact al deteriorarii mediului economic intern asupra creditelor neperformante si costurile potentiale suplimentare cu provizioanele.
Moody's apreciaza ca situatia finantarii si a lichiditatii bancilor din Grecia a devenit din ce in ce mai fragila. Finantarea suplimentara de la BCE, care s-a ridicat la 96,3 miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie, este constransa de garantiile eligibile limitate ale bancilor.
Ca rezultat al inaspririi situatiei lichiditatii, Banca Greciei a activat recent ELA (Asistenta de Lichiditate de Urgenta), care a fost cu siguranta utilizat de unele institutii de creditare elene. Moody's se asteapta ca mai multe banci elene sa utilizeze ELA pentru necesitatile de finantare pe termen scurt.
Bancile elene au devenit dependente de BCE pentru lichiditate dupa ce au fost scoase de pe pietele financiare internationale in urma ingrijorarilor cu privire la datoriile suverane ale Greciei.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania. National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).
sursa: Jurnalul