De asemenea, guvernatorul BNR a precizat ca rezervele valutare ale Bancii Nationale se mentin la nivel inalt, chiar peste nivelul optim, daca se are in in vedere raportul intre rezerve si importuri.
Potrivit datelor anuntate vineri, rezervele valutare ale Romaniei au scazut in noiembrie cu 454 milioane euro (1,4%) fata de luna precedenta, la 31,744 miliarde euro, de la 32,198 miliarde euro la 31 octombrie.
Analistii au aratat ca scaderea acestora este semnificativa insa considera ca pretul sustinerii monedei nationale este subestimat de miscarile din piata valutara.
Potrivit unui raport ING Bank Romania, evolutia monedei europene in fata dolarului american a ridicat nivelul rezervelor constituite la BNR cu aproximativ 0,4 miliarde euro. In ceste conditii, se estimeaza ca banca centrala a utilizat aproximativ 0,9 miliarde euro pentru a limita pierderile leului pe parcursul lunii noiembrie, o suma aproximativ de doua ori mai mare decat cea estimata pentru primele zece luni ale anului.
Inflatia, mai redusa decat prognoza
Pe de alta parte, Mugur Isarescu a punctat ca este posibil ca, in decembrie, inflatia anuala sa fie mai mica decat ultima prognoza a BNR, in conditiile in care si aceea a fost considerata optimista.
"Datele nu arata deloc rau, indicele preturilor de consum, daca tendintele actuale se continua, nu numai ca va ramane in limitele marjelor tintite de Banca Nationala, dar s-ar putea ca in decembrie inflatia anuala sa fie mai mica decat ultima noastra prognoza, care si aceea a fost considerata optimista", a spus Mugur Isarescu, in cadrul conferintei "Inflatia - un fenomen, mai multi indicatori".
BNR si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,3%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 4,6%.
In octombrie, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,55%, putin peste minimul ultimilor 20 de ani inregistrat in septembrie, de 3,45%, mentinandu-se totusi in intervalul tintit de BNR (3% plus/minus un punct procentual).
sursa: Fin.ro