Antena Căutare

Mugur Isarescu: "Cursul a ramas stabil, in ciuda tensiunilor din zona euro"

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat astazi ca, in conditiile tensiunilor din zona euro cursul de schimb s-a dovedit relativ stabil.

"Relativ stabil in conditiile in care am avut tensiuni evidente in zona euro. Tensiuni care s-au reflectat in deprecieri mult mai importante ale monedelor din Europa estica"


De asemenea, guvernatorul BNR a precizat ca rezervele valutare ale Bancii Nationale se mentin la nivel inalt, chiar peste nivelul optim, daca se are in in vedere raportul intre rezerve si importuri.

Potrivit datelor anuntate vineri, rezervele valutare ale Romaniei au scazut in noiembrie cu 454 milioane euro (1,4%) fata de luna precedenta, la 31,744 miliarde euro, de la 32,198 miliarde euro la 31 octombrie.

Analistii au aratat ca scaderea acestora este semnificativa insa considera ca pretul sustinerii monedei nationale este subestimat de miscarile din piata valutara.

Potrivit unui raport ING Bank Romania, evolutia monedei europene in fata dolarului american a ridicat nivelul rezervelor constituite la BNR cu aproximativ 0,4 miliarde euro. In ceste conditii, se estimeaza ca banca centrala a utilizat aproximativ 0,9 miliarde euro pentru a limita pierderile leului pe parcursul lunii noiembrie, o suma aproximativ de doua ori mai mare decat cea estimata pentru primele zece luni ale anului.

Inflatia, mai redusa decat prognoza

Pe de alta parte, Mugur Isarescu a punctat ca este posibil ca, in decembrie, inflatia anuala sa fie mai mica decat ultima prognoza a BNR, in conditiile in care si aceea a fost considerata optimista.

"Datele nu arata deloc rau, indicele preturilor de consum, daca tendintele actuale se continua, nu numai ca va ramane in limitele marjelor tintite de Banca Nationala, dar s-ar putea ca in decembrie inflatia anuala sa fie mai mica decat ultima noastra prognoza, care si aceea a fost considerata optimista", a spus Mugur Isarescu, in cadrul conferintei "Inflatia - un fenomen, mai multi indicatori".

BNR si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,3%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 4,6%.

In octombrie, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,55%, putin peste minimul ultimilor 20 de ani inregistrat in septembrie, de 3,45%, mentinandu-se totusi in intervalul tintit de BNR (3% plus/minus un punct procentual).

sursa: Fin.ro

An de inghet pe piata rezidentiala: Preturile ar trebui traduse in lei... Sondaj! 60% dintre germani: Euro nu a fost o idee buna!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x