Aceasta afirmatie vine ca replica la declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, cu privire la tranzactiile efectuate de Banca centrala pe piata valutara in primul si respectiv in al doilea semestru: "Anul acesta, nu va spun sumele, am cumparat in februarie martie, am vandut in lunile urmtoare. Ce-am urmarit? Inclusiv controlul lichiditatii".
Isarescu a mai tinut sa mentioneze ca aprecierea actuala a monedei unice europene nu este nici pe departe una artificiala, ci una cat se poate de reala. "Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca a transmis mesaje in toate partile", a afirmat guvernatorul BNR.
In acelasi timp, Dinu Patriciu isi argumenteaza ideea, spunand ca un curs de schimb "real" ar fi impulsionat exporturile. Omul de afaceri mai sustine si faptul ca dolarul este o moneda mai importanta decat euro pentru afacerile romanesti. "Nu se cumpara nimic in euro. Toate mate¬riile prime le cumparam in dolari".
Patriciu a sustinut ca avea loc o depreciere a leului inca de la inceputul crizei economice, in toamna lui 2008, el vorbind la un moment dat si de un curs de 5 lei pentru un euro.
Foto: Intactimages