Căutare Live

Patronatele: Consumul nu a scazut cu 10%, ci s-a mutat in piata neagra

Afacerile din comertul cu amanuntul s-au redus in trimestrul intai cu 5,6%. Reprezentantii industriei de profil solicita, din nou, reducerea fiscalitatii.

Desi INS a anuntat ca afacerile co­mer­ciantilor cu amanuntul s-au diminuat cu mai bine de 5%, reprezentanti ai patrona­telor din industria alimentara sunt de parere ca, de fapt, consumul nu s-a redus, ci o buna parte din el a fost redirectionat catre „piata neagra".

Astfel, potrivit Institu­tului National de Statistica, in pri­mul tri­mestru din 2011, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ama­nuntul (cu exceptia comertului cu autov­ehicule si motociclete), ca serie ajus­tata in functie de numarul de zile lucra­toa­re si de sezo­nalitate, a scazut fata de perioada simi­lara a anului trecut cu 5,6%.

Contractia res­pectiva, potrivit sursei citate, are la baza reducerea van­za­rilor de pro­duse alimentare, bauturi si tu­tun cu 10,2% si a comertului cu amanuntul al carbu­ran­tilor pentru autovehicule cu 6%.

Totodata, comertul cu produse nealimen­tare din primele trei luni ale anului a suferit o diminuare de 2,4%. De aseme­nea, si ca serie bruta, afacerile comer­cian­tilor cu amanuntul s-au diminuat cu 5,5% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut.

„Situatia se va mentine si pe viitor"

„Cresterea TVA cu cinci puncte pro­cen­­­tuale anul trecut a generat micsorarea volumului de afaceri din acest trimestru, dupa cum se observa, aproape cu acelasi procent. «Piata neagra» s-a marit, iar o parte din firme au dat faliment. Acestea sunt principalele cauze ale scaderii volu­mu­lui de afaceri. In ceea ce priveste in­dus­tria alimentara, noi credem ca mi­nusul este mult mai mare. Vreau sa pre­cizez: consumul nu a scazut in Romania, ci a virat spre piata neagra, care a crescut in disperare.

In viitor, daca TVA nu va fi redusa la produsele alimentare, firmele mici si mijlocii, cele de familie vor dis­parea, fiind inlocuite de marile companii transna­tionale, care pot rezista intr-un asemenea mediu de afaceri. Iar «piata neagra» se va mari continuu", a declarat pentru ,,Fin.ro" Sorin Minea, presedin­tele Fede­ratiei Pa­tro­nale Romane din Indus­tria Alimentara, Romalimenta.

Opi­nia sa este sustinuta si de declaratia lui Dragos Fru­mosu, presedin­tei Fede­ra­­tiei Natio­nale a Sindicatelor din In­dus­tria Alime­n­tara. „Si in viitor aceasta situatie se va mentine pentru ca preturile la ma­te­riile prime, energie si trans­por­turi sunt la nivel european, pe cand 80% din popu­latie are venituri lunare de 300-350 de euro.

Tot articolul, in Financiarul

INS: Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut cu 5,5%... Romania are de recuperat 23 de miliarde de euro...
Parteneri
Ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. Ce este recomandat să eviți pentru a te menține sănătoasă
Cele mai recente studii au descoperit că zahărul este ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. În Statele Unite ale Americii specialiștii au demarat mai multe cercetări încă de la apariția primului val de COVID-19.
Catine.ro
Ultimele știri