Desi INS a anuntat ca afacerile comerciantilor cu amanuntul s-au diminuat cu mai bine de 5%, reprezentanti ai patronatelor din industria alimentara sunt de parere ca, de fapt, consumul nu s-a redus, ci o buna parte din el a fost redirectionat catre „piata neagra".
Astfel, potrivit Institutului National de Statistica, in primul trimestru din 2011, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut fata de perioada similara a anului trecut cu 5,6%.
Contractia respectiva, potrivit sursei citate, are la baza reducerea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun cu 10,2% si a comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule cu 6%.
Totodata, comertul cu produse nealimentare din primele trei luni ale anului a suferit o diminuare de 2,4%. De asemenea, si ca serie bruta, afacerile comerciantilor cu amanuntul s-au diminuat cu 5,5% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut.
„Situatia se va mentine si pe viitor"
„Cresterea TVA cu cinci puncte procentuale anul trecut a generat micsorarea volumului de afaceri din acest trimestru, dupa cum se observa, aproape cu acelasi procent. «Piata neagra» s-a marit, iar o parte din firme au dat faliment. Acestea sunt principalele cauze ale scaderii volumului de afaceri. In ceea ce priveste industria alimentara, noi credem ca minusul este mult mai mare. Vreau sa precizez: consumul nu a scazut in Romania, ci a virat spre piata neagra, care a crescut in disperare.
In viitor, daca TVA nu va fi redusa la produsele alimentare, firmele mici si mijlocii, cele de familie vor disparea, fiind inlocuite de marile companii transnationale, care pot rezista intr-un asemenea mediu de afaceri. Iar «piata neagra» se va mari continuu", a declarat pentru ,,Fin.ro" Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara, Romalimenta.
Opinia sa este sustinuta si de declaratia lui Dragos Frumosu, presedintei Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara. „Si in viitor aceasta situatie se va mentine pentru ca preturile la materiile prime, energie si transporturi sunt la nivel european, pe cand 80% din populatie are venituri lunare de 300-350 de euro.
Tot articolul, in Financiarul
INS: Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut cu 5,5%... Romania are de recuperat 23 de miliarde de euro...