Antena Căutare

Petrom scumpeste gazele de la 1 octombrie. Vezi cu cat!

Petrom si-a notificat clientii la inceputul acestei saptamani ca va majora pretul gazelor din productia proprie cu 8%, incepand cu 1 octombrie. Pretul pentru populatie ar putea creste cu 3%!

Masura este justificata prin faptul ca pretul de 165 de dolari pe mia de metri cubi este "recomandat" de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).

Saptamana aceasta, dr. Hilmar Kroat-Reder, membru al Consiliului de Administratie al Petrom si responsabil cu activitatea de gaze si energie din cadrul companiei a afirmat ca pretul gazelor de productie interna a fost mentinut timp de trei ani la nivelul de 165 de dolari/1.000 de metri cubi, in vreme ce inflatia a fost anual de 6-8%. Kroat-Reder a mai spus ca in octombrie pretul gazelor de import va ajunge la 545 dolari pe mia de metri cubi dar ca "este aceeasi molecula". Surse din domeniu au precizat ca ANRE si Guvernul cunosc aceasta intentie a Petrom, insa nicio decizie nu a fost luata.

Majorarea va avea cel mai mare impact pentru distribuitorii de gaze naturale, respectiv E.ON Gaz si GdF SUEZ, la care se adauga InterAgro si Azomures - cei mai mari producatori de ingrasaminte din Romania, si o serie de centrale electro-termice pe gaze, care asigura apa calda si incalzirea in mai multe orase.

Impactul la consumatorii casnici ar fi de 3% daca distribuitorii vor cere recuperarea noilor costuri de la ANRE.

Situatia vine ca nuca-n perete pentru ANRE, deoarece aceasta are de terminat doua studii privind efectele liberalizarii pretului la gazele de productia interna. Ulterior ar fi urmat sa propuna un calendar de liberalizare, care sa fie negociat cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE).

Articolul continuă după reclamă

Or, deja nu mai este cazul deoarece Petrom majoreaza pretul cu de la sine putere. Nu este prima oara cand compania are acest comportament, Petrom scumpind in toamna lui 2006 gazele sale de la 330 la 397,6 lei pe mia de metri cubi. Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor (ANRGN) nu dorea atunci o crestere de pret, dar a fost luata prin surprindere.

"Singurele care mai pot interveni acum sunt reglementatorul si Guvernul: ANRE prin cosul de gaze iar Guvernul prin taxe sI impozite. Sunt imperative pentru Romania redefinirea consumatorului si interzicerea exporturilor", a declarat pentru Jurnalul National Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.

Sursa: Jurnalul National

FMI, despre Romania: Tinta de deficit de 3% pentru 2012, dificil de atins... VIDEO! Reportaj CNN despre declinul firmei Nokia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei Marti, 19.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x