Potrivit INS, cresteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (+1,8%) si comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+1,1%).
Reducerea cheltuielii pentru consumul final a administratiilor publice (-3,7%) a fost compensata de majorarea cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei (+1%) astfel incat consumul final total s-a mentinut constant in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 4,4 puncte procentuale.
Conform datelor ajustate sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III din 2011 a fost de 143,467 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,8% fata de trimestrul II 2011. Ca serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2011 a fost de 154,933 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,4% fata de trimestrul III 2010.
Agricultura, vanatul si silvicultura, pescuitul si piscicultura a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate cu 22,1%, urmata de constructii (+6,9%) si industrie (+5,9%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+1,4%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+0,2%).
Reducerea volumului de activitate s-a inregistrat in alte activitati de servicii (-3,1%). Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 1,5%.
Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul III 2011, cererea interna a crescut cu 5,1 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 2,8%, ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 3,6%. Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice s-a redus cu 0,5 procente.
Potrivit INS, un efect negativ asupra PIB l-a avut, in continuare, evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+10,5%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+8,9%).
Estimarile institutiilor internationale referitoare la cresterea economiei romanesti pentru acest an variaza intre 1,5% (prognoza Fondului Monetar International) si 1,7% (previziunile de toamna ale Comisiei Europene). Comisia Nationala de Prognoza a mentinut pentru 2011 o prognoza de crestere de 1,5%.
Pentru 2012, cresterea economica in cazul Romaniei a fost revizuita in scadere la 2%, de la 3,5%, in conditiile in care, potrivit FMI, tara va resimti problemele cu care se confrunta economia europeana.
Executivul de la Bucuresti a intocmit proiectul de buget pentru anul 2012 plecand de la un deficit de 1,9% din PIB si o crestere economica de 2,1%.
sursa: Fin.ro